Γεννητικά Όργανα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ (Κ.Π.)

Ο Κ.Π. αποτελεί ποσοστό 0,4% του συνόλου των κακοηθειών στον ανδρικό πληθυσμό. Η συχνότητα του είναι 0,1 – 0,9 των νέων περιπτώσεων ανά 100.000 άνδρες ετησίως. Στον Δυτικό Κόσμο αποτελώντας σπάνιο νεόπλασμα.

Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ακόμη περισσότερη μείωση του ποσοστού αυτού στο Δυτικό ημισφαίριο.

Αντίθετα στην Αφρική – Ασία – Νότια Αμερική αποτελεί ποσοστό που ανέρχεται στο 20% των συνολικών νεοπλασιών.

Αυτό αποδίδεται στις πρωτόγονες συνθήκες καθαριότητας, διαβίωσης που υπάρχει στα Κράτη αυτά.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΚΥΣΤΕΙΣ ΩΟΘΗΚΩΝ (ΚΩ)

Κύστεις ωοθήκης ονομάζονται συλλογές υγρού που περιβάλλονται από λεπτό τοίχωμα και βρίσκονται στις ωοθήκες.

Οι ΚΩ αποτελούν συχνό εύρημα (ποσοστό 10%) στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Επίσης ποσοστό 14,8% ΚΩ αναφέρεται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Ποσοστό 95% των ΚΩ είναι καλοήθεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολλές φορές ο κάθε άνθρωπος, κάθε ασθενής διαβάζοντας τις εξετάσεις που έκανε (γενικές εξετάσεις αίματος ή ούρων) προσπαθεί να ερμηνεύσει λέξεις, τιμές, σύμβολα τα οποία μπορεί να έχουν σχέση με το πρόβλημα της υγείας που τον απασχολεί και τον οδήγησε στη διενέργεια των εξετάσεων αυτών.

Η προσπάθειά μας είναι να «εξιχνιάσουμε» και να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτηματικά και τις τυχόν απορίες προσφέροντας «ερμηνεία» και επεξήγηση των ορισμών, των λέξεων και των συμβόλων.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ (ΚΥΠ)

Θα δοθούν ορισμένα ανατομικά στοιχεία για τον προστάτη αδένα για να κατανοηθούν οι παθήσεις αυτού (ΚΥΠ – Νεοπλασία Προστάτου).

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας (βάρος 10 – 20γρ – διαστάσεις 3x4cm) με σχήμα κάστανου, βρίσκεται ανατομικά κάτω από την ουροδόχο κύστη και πάνω από το τελικό τμήμα του εντέρου (το ορθό έντερο). Στην εφηβεία έχει βάρος λίγων γραμμαρίων και μεγενθύνεται με την επίδραση της τεστοστερόνης στο φυσιολογικό βάρος των 20gr, που διατηρείται για 20 – 25 χρόνια μέχρι την αύξηση αυτού στα 40 – 45 έτη.

Πάνω από τον προστάτη βρίσκονται οι σπερπατοδόχες κύστεις που αποτελούν όργανατου αναπαραγωγικού συστήματος.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΕΠΙΔIΔYΜΙΤΙΔΑ (Ε.Δ.Α.)

Η ΕΔΑ είναι φλεγμονή της επιδιδυμίδας. Η επιδιδυμίδα αποτελεί όργανο που ουρογεννητικού συστήματος του ανδρός και περιγράφεται σαν «περιελιγμένος σωλήνας» στην πίσω επιφάνεια των όρχεων (βλέπε σχήμα 1).

Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από φλεγμονή των «διδύμων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ο καρκίνος του τραχήλου αναπτύσσεται στον τράχηλο, το κατώτερο τμήμα της μήτρας το οποίο προβάλλει μέσα στον κόλπο. Εκδηλώνεται όταν κύτταρα του τραχήλου μολύνονται με HPV, γίνονται νεοπλαστικά και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Ο προληπτικός έλεγχος έχει στόχο να ανιχνεύσει νεοπλαστικά κύτταρα στον τράχηλο σε πρώιμα στάδια, όταν αυτά μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα, έτσι ώστε να μη μπορέσουν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου. Ο προληπτικός έλεγχος γίνεται με το τεστ Παπανικολάου και με το HPVDNA τεστ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ (SEX);

Βέβαια, 20 διαφορετικές ασθένειες μεταδίδονται σεξουαλικά.

Οι παράγοντες οι οποίοι τις προκαλούν είναι μικρόβια, ιοί, μύκητες, παράσιτα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

Τις περισσότερες φορές οι έγκυες που έχουν άσθμα πριν από την εγκυμοσύνη, το άσθμα χειροτερεύει (χωρίς αυτό να είναι κανόνας). Το άσθμα επίσης δεν αποτρέπει το φυσιολογικό τοκετό.

Επίσης, η κύηση δεν μεταβάλλει τη ήδη θεραπεία του άσθματος.

Βρογχοδιασταλτικά και κορτικοειδή (κορτιζόνη) αποτελούν την 1η γραμμή θεραπείας.

Η χορήγηση θεοφυλλίνης (βρογχοδιασταλτικό) δεν χορηγείται κατά την διάρκεια της κύησης.

Για ακραίες περιπτώσεις εξάρσεων Β.Α., Methylpreduisolone 60-80mgIV ανά 6-8 ώρες για διάστημα 2-3 ημερών συνιστάται.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Σαν Φ.Κ.Π. ορίζονται φλεγμονώδη νοσήματα του γεννητικού συστήματος των γυναικών που προσβάλλουν α) το ενδομήτριο β) τις σάλπιγγες γ) περιτόναιο πυέλου δ) ωοθήκες ή συνδυασμό αυτών.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινοκυστική Νόσος Μαστών (Ι.Ν.Μ.)

Χαρακτηριστικά ευρήματα:
  • Επώδυνη, πολλαπλή εμφάνιση, συνήθως αμφοτερόπλευρη διογκώσεων, μαζών στο στήθος.
  • Μεταβολές, αυξομειώσεις μεγέθους των μαζών παρατηρούνται συχνά.
  • Πολύ συχνά, ο πόνος επιδεινώνεται και αυξάνεται το μέγεθος των μαζών κατά την προεμμηνορρυσιακή φάση του κύκλου.

Η Ι.Ν.Μ. εμφανίζεται στις ηλικίες 30 - 50 ετών. Επίσης παρουσιάζεται σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνορρυσία, γυναίκες με πρώτη γέννα >= 30 ετών και σε γυναίκες πολύτοκες. Πολύ σπάνια είναι η εμφάνισή της στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, εφόσον δεν λαμβάνουν ορμονικά υποκατάστατα. Η Ι.Ν.Μ. αποδίδεται στη δράση των οιστρογόνων πάνω στο μαστικό αδένα. Οι γυναίκες σε ηλικία 18-22 ετών που καταναλώνουν αλκοόλ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα από την υπόλοιπο πληθυσμό να εμφανίσουν Ι.Ν.Μ. Αν και θεωρητικά η εμφάνιση και παρουσία της Ι.Ν.Μ. αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης, εξέλιξης σε νεοπλασία μαστών αυτό δεν είναι αληθινό.

Συνέχεια ανάγνωσης

e-genius.gr ...intelligent web software