Ενδοκρινολογία

ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΠΑΡΩΤΙΔΩΝ

 

Η διόγκωση παρωτίδων προκαλείται από :

  • Προσβολή, διόγκωση παρωτίδων από στρεπτοκοκκική λοίμωξη – διφθερίτιδα – παθήσεις θυρεοειδούς – τυφοειδή πυρετό, άρρωστοι καταβεβλημένοι με πτωχή υγιεινή στόματος.
  • Σύνδρομο Mikulicz’s. (συνοδεύει Tbc – σαρκοείδωση – λευχαιμία – λεμφοσάρκωμα. Το σύνδρομο αυτό προκαλεί ταυτόχρονη διόγκωση των δακρυϊκών αδένων).
  • Καλοήθεις – κακοήθεις όγκοι σιελογόνων αδένων.
  • Φάρμακα : - Ιωδιούχα – φαινοθειαζίδες – γουανεθιδίνη – θειουρία.
  • Απόφραξη με σιελόλιθο εκφρτητικού πόρου παρωτίδων.
  • Sjőgren σύνδρομο.
  • Αλκοολισμός χρόνιος
  • Σακχαρώδης Διαβήτης
  • AIDS.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ

ΤΡΟΦΕΣ – ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

Όλες οι λειτουργίες του οργανισμού μας, επηρεάζονται από τον θυρεοειδή αδένα, το δεύτερο σε μέγεθος αδένα του ανθρώπινου σώματος (μετά από το πάγκρεας).

Ο θυρεοειδής αδένας έχει σχήμα πεταλούδας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού, κάτω από το «μήλο του Αδάμ».

Μήλο του Αδάμ : Προεξοχή η οποία σχηματίζεται από τα δύο πτερύγια του θυρεοειδή χόνδρου του λάρυγγα. Η ονομασία του οφείλεται στο ότι ο πρωτόπλαστος Αδάμ δεν «κατάπιε» εντελώς το μήλο που του προσφέρθηκε και αυτό σχημάτισε την προεξοχή αυτή. Το «μήλο του Αδάμ» προεξέχει περισσότερο στους άνδρες από τις γυναίκες και η μεταβολή αυτή γίνεται στα αγόρια στην εποχή της εφηβείας τότε που αλλάζει και η «χροιά» (γίνεται πιο βραχνή) της φωνής τους.

Ο θυρεοειδής εμφανίζει ανατομικά 2 λοβούς (κάθε λοβός έχει διαστάσεις 5 – 3 – 1.5cm) ενώνονται μεταξύ τους με τον ισθμό (μοιάζει με κεφαλαίο Η). Ενίοτε υπάρχει και 3ος λοβός ο πυραμοειδής που αποτελεί προσεκβολή του αδένα προς τα άνω.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Είναι γνωστό ότι οι λειτουργίες του θυρεοειδή αδένα επηρεάζονται κατά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά τον τοκετό.

Έτσι η κύηση προκαλεί βασικές μεταβολικές και ανοσολογικές διαταραχές στην οικονομία του θυρεοειδή αδένα της εγκύου γυναίκας, όπως και στο μεταβολισμό του Ιωδίου (εμφάνιση βρογχοκήλης, ειδικά στις περιοχές που είναι πτωχές σε ιώδιο).

Παρατηρήσεις των τελευταίων 15 ετών αποδεικνύουν ότι προβλήματα του θυρεοειδή αδένα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο έμβρυο και μητέρα.

Συνέχεια ανάγνωσης

e-genius.gr ...intelligent web software