Skip to main content

ΠΑΘΕΡΓΙΑ (PATHERGY – ΠΘ)

| Γενικά Θέματα

Η παρεργία είναι ένα δερματικό φαινόμενο, το οποίο εκφράζει μία υπερευαισθησία του δέρματος σε διάφορα ερεθίσματα συνήθως σε τσίμπημα βελόνης με παραγωγή δερματικών αλλοιώσεων ομοίων προς εκείνες που χαρακτηρίζουν ειδικά τη νόσο του Αδαμαντιάδη-Behcet και το Γαγγραινώδες Πυόδερμα.

Παρόμοιο φαινόμενο το οποίο ορίζεται σαν Φαινόμενο Koebner, παρατηρείται σε αυτοάνοσου υποστρώματος νοσήματα ειδικά στην Ψωρίαση και Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο.

Όταν υφίσταται παθεργία, εκδορές, μώλωπες ή έλκη του δέρματος που προκαλούνται συνήθως από τραυματισμούς δύσκολα επουλώνονται.

Η παθεργία επίσης προκαλεί εξελκώσεις στις χειρουργικές τομές.

Σπάνια για την διαγνωστική τεκμηρίωση της νόσου Αδαμαντιάδη οι γιατροί επιδιώκουν την εκδήλωση και πρόκληση της παθεργίας με την Δοκιμασία «SkinBrickTest : Δοκιμασία τσιμπήματος δέρματος».

Η οποία περιλαμβάνεται και στα μείζονα κριτήρια που βοηθούν στη διάγνωση της νόσου.

Η φλεγμονή κα η εξέλκωση που προκαλείται από την υφιστάμενη παθεργία θεραπεύεται με χορήγηση κορτιζόνης.

Η παθεργία μελετήθηκε σε ομάδες αρρώστων με νόσο Αδαμαντιάδη (θετικές σε παθεργία και αρνητικές σε παθεργία) και δεν βρέθηκαν διαφορές σε φύλο (άνδρες – γυναίκες), ηλικία, διάρκεια.

Και οι δύο ομάδες, είχαν θετικό HLA-B5 και ίδια συχνότητα εμφάνισης ελκώσεων στη στοματική κοιλότητα σε μέλη οικογένειάς τους.

Η παρουσία θετικών παθεργικών αντιδράσεων δεν συνοδεύεται από αυξημένη συχνότητα εκδηλώσεων τυχόν υπάρχουσας υποκείμενης νόσου από τα διάφορα συστήματα του οργανισμού και δεν έχει δυσμενή προγνωστική εξέλιξη.

Τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο της παθεργίας είναι άγνωστα αποδίδονται σε λειτουργικές διαταραχές των ουδετερόφιλων.

Παθολοανατομικά στοιχεία : Περιαγγειακή διήθηση μονοπύρηνων και διήθηση από πολυμορφοπύρηνα με πάχυνση επιδερμίδας και υποδόριο σχηματισμό φυσαλλίδων, χαρακτηρίζουν τις βλάβες της Παθεργίας.

Παρατηρήσεις έχουν γίνει όπου εμφανίζεται σε χορήγηση θεραπευτική A-interferon στη μυελογενή λευχαιμία, με όμοιες διαταραχές της λειτουργίας των ουδετερόφιλων κυττάρων.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Ref. : - Wikipedia

- Estert. Immol. 5th ed.

Ερωτήματα Αναγνωστών

Παρακαλούμε συμπληρώστε στη φόρμα το ερώτημα σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.