ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (Π.Χ.Σ.) πρέπει να γίνονται όταν έχουν αποτύχει επί 3 χρόνια τουλάχιστον οι προσπάθειες εφαρμογής της κατάλληλης δίαιτας για απώλεια βάρους.
Για να μην αποτύχει η προσπάθεια ή οι προσπάθειες αυτές πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις ώστε να μη δημιουργηθούν αισθήματα «απογοήτευσης», «παραίτησης», «κατάθλιψης» στο παχύσαρκο άτομο.
Έτσι :
-
Η ειλικρινής και απόλυτη πρόθεση του παχύσαρκου ατόμου συμμετοχής στο πρόγραμμα αδυνατίσματος είναι απολύτως απαραίτητη.
-
Άμεση και διαρκής ψυχική και πνευματική επικοινωνία παχύσαρκου ατόμου και θεράποντος γιατρού, πρέπει να υφίσταται συνεχώς.
-
Απόλυτη και ειλικρινής πληροφόρηση των ευεργετημάτων από την απώλεια βάρους, η οποία θα επιτευχθεί από την εφαρμογή της δίαιτας.
Έτσι, η σχετικά εύκολη και διατηρήσιμη απώλεια βάρους με την εφαρμογή της δίαιτας, κυμαίνεται από 5% - 10%.
Αυτή η απώλεια βάρους, η οποία πιθανός δεν ικανοποιεί τις αισθητικές ανάγκες τους παχύσαρκου ατόμου, πρέπει να συζητηθεί από το γιατρό και να πείσει τον άρρωστο ότι αυτή η βέβαιη απώλεια σωματικού βάρους προσφέρει πολλαπλάσια οφέλη στην αντιμετώπιση και πρόληψη των καρδιομεταβολικών παραγόντων που συνοδεύουν την παχυσαρκία.
Υπάρχουν πολυάριθμες δίαιτες, οι οποίες προτείνονται για την απώλεια του σωματικού βάρους, των παχύσαρκων.
Βασικό κοινό στοιχείο και πυρήνας αυτών είναι η συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη να είναι χαμηλότερη από τις καθημερινές ανάγκες.
Έτσι, εξασφαλίζεται αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, γεγονός που αναγκάζει τον οργανισμό να χρησιμοποιεί το περιττό λίπος για την κάλυψη του «ενεργειακού αυτού κενού».
Γενικά οι δίαιτες, ταξινομούνται σε 2 μεγάλες κατηγορίες :
1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ |
ΔΙΑΙΤΕΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΔΙΑΙΤΕΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ («χημικές» «κετογονικές») |
Όλες οι άλλες δίαιτες, οι οποίες κυκλοφορούν στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και βάσης.
Επίσης, η σωματική άσκηση - αύξηση των δραστηριοτήτων συντείνει στη μείωση του σωματικού βάρους (συντελεί στην αλλαγή της ψυχικής διάθεσης του ατόμου - βελτίωση της ατομικής εκτίμησης - ενίσχυση του μυϊκού ιστού).
Το συστηματικό βάδισμα, η κολύμβηση, ενασχόληση και αύξηση των καθημερινών δραστηριοτήτων (ακόμα και νοικοκυριού) αποτελούν ιδανικούς συνδυασμούς άσκησης.
Η φαρμακευτική θεραπεία αντιμετώπισης της Π.Χ.Σ. είναι περιορισμένη.
Στον Ευρωπαϊκό χώρο, κυκλοφορεί η ΟΡΛΙΣΤΑΤΗ (εμποδίζει την απορρόφηση κατά 30% του λίπους των προσλαμβανόμενων τροφών, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το σπλαγχνικό λίπος).
Απαραίτητη προϋπόθεση δράσης στου φαρμάκου : Το άτομο να τρώει τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Ο «λεκτικός βομβαδισμός» και η «πολυδιαφημιζόμενη πληθώρα» των φαρμάκων τα οποία με «θαυματουργούς» τρόπους οι οποίοι θυμίζουν τα θαύματα των μάγων των φυλών της αφρικανικής Ηπείρου, είναι απόλυτες διαφημιστικές σαπουνόφουσκες (στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και ασφάλειας, ιδιαίτερα τα «θαυματουργά» σκευάσματα που διακινούνται μέσω του διαδικτύου).
Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ