Ρευματολογία

Ρευματολογικές εκδηλώσεις που προκαλούνται από νεοπλασίες

Μεγάλο φάσμα νεοπλασιών προκαλούν ή εκδηλώνονται σαν ρευματολογικά σύνδρομα.

Έτσι

α) Η Δερματομυοσίτιδα σε ενήλικες συνοδεύεται από νεοπλασίες (αναλογία 1 στους 4 ασθενείς)

β) Σε μέσης ή μεγάλης ηλικίας άτομα η εμφάνιση πολυαρθρίτιδας που «μιμείται» από πλευράς κλινικής εικόνας την ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά συνοδεύεται με εμφάνιση πληκτροδακτυλίας και δημιουργία περιοστικά νέου οστού (υπερτροφική πνευμονική οστεαρθροπάθεια), συνοδεύεται από νεοπλασίες (Ca πνευμόνων – ενδοθωρακικών οργάνων) και καλοήθη νοσήματα (κυανητικές καρδιοπάθειες, κίρρωση ήπατος, απόστημα πνευμόνων).

Φλεγμονή παλαμιαίας περιτονίας με αμφοτερόπλευρο οίδημα και σύσπαση δακτύλων μπορεί να αποτελεί την πρώτη εκδήλωση νεοπλασίας των ωοθηκών.

Εμφάνιση αγγειίτιδας (λευκοκυτταροκλασ. . . . .κής) αποτελεί προοίμιο μυελοπαραγωγικών νόσων.

Η Λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων εμφανίζει συνοδό αγγειίτιδα μεσαίου μεγέθους αγγείων σαν οζώδη πολυαρτηρίτιδα.

Η οξεία λευχαιμία προκαλεί άλγη στις αρθρώσεις με συνοδό οίδημα και ερυθρότητα. Η αρθρίτιδα από λευχαιμία εμφανίζεται σε ποσοστό 5%.

Οι ρευματολογικές εκδηλώσεις του μυελοδυσπλασικού συνδρόμου περιλαμβάνουν υποδόριο αγγειίτιδα – εκδηλώσεις που μοιάζουν με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο – νευροπάθειες και επεισοδιακές προσβολές οξείας αρθρίτιδας.

Ερυθρομελαλγία (σπάνιο σύνδρομο αγνώστου αιτιολογίας με εμφάνιση παροξυσμικής αγγειοδιαστολής με αυξημένη θερμότητα δέρματος, καυστικούς πόνους, που εμφανίζονται κυρίως στα πόδια και λιγότερο συχνά στα χέρια.

Οι εκδηλώσεις του συνδρόμου βελτιώνονται με την παραμονή σε ψυχρή θερμοκρασία (διαφορά από σύνδρομο Raquand) και ανύψωση ενάντια της της βαρύτητας του πάσχοντος μέλους.

Η ερυθρομελαλγία συνοδεύει μυελοπαραγωγικές νόσους – αρτηριακή υπέρταση – φλεβική ανεπάρκεια – σακχαρώδη διαβήτη.

Dr Νίκος Καλλιακμάνης

e-genius.gr ...intelligent web software