Γενικά Θέματα

ΦΙΛΙ ΚΑΙ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ

Με το φιλί μεταδίδονται ορισμένα νοσήματα και αυτό γίνεται όταν δύο άτομα φιλιούνται περιπαθώς στο στόμα, αναπόφευκτα γίνεται ανταλλαγή σωματικών υγρών.

Υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν την αντίδραση των διάφορων αμυντικών συστημάτων του οργανισμού και εξαρτώνται από :

α) εκτός του συγκεκριμένου παθογόνου οργανισμού.

β) από αριθμό των εισερχόμενων μικροβίων στον οργανισμό.

γ) από το σημείο εισόδου.

δ) γενική κατάσταση υγιούς ατόμου.

Σαν παράδειγμα αναφέρεται ότι ο ιός HIV και ηπατίτιδας Β μεταδίδονται εύκολα κατά την συνουσία ενώ ιός ηπατίτιδας C δεν μεταδίδονται τόσο εύκολα με την σεξουαλική επαφή.

Εώς 1 δις εκατομμύρια μικρόβια (278 διαφορετικών ειδών) μεταφέρονται από το φιλί (ένα και μόνο). Ευτυχώς 95% είναι ακίνδυνα για την υγεία του ατόμου. Επίσης «παθητικό φιλί» που διαρκεί 10ʺ μεταφέρει 20 εκατομμύρια μικρόβια. Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι η ζώνη του στόματος αποτελεί μία από τις κυριότερες ερωτογενείς ζώνες με την απελευθέρωση ενδορφίνης και μείωση του συναισθηματικού stress.

Με το φιλί μεταδίδονται νοσήματα όπως:

 
   

  1. ΙΟΣ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΕΡΠΗΤΑ (H.S.V.           )

Αποτελεί ένα από τα συχνά Σ.Μ.Ν. (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα). Όταν κολλήσει κάποιος τον ιό, ο ιός παραμένει για πάντα στον οργανισμό σε αδράνεια (περιοδική ενεργοποίηση από stress – πυρετό).

Ο ιός θεωρείται ότι μεταδίδεται ακόμα και όταν βρίσκεται σε ανενεργή κατάσταση.

Ο HSV1 προκαλεί τον επιχείλιο έρπητα.

O HSV2 προκαλεί έρπητα γεννητικών οργάνων αλλά συμβαίνει και το αντίθετο.

  1. ΣΥΦΙΛΗ : Η λοίμωξη προκαλείται από άμεση επαφή με πληγή κατά τα πρώτα στάδια της μέσω του κολπικού – πρωκτικού – στοματικού sex και τα φιλιά.
  1. ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΜΟΝΟΚΥΤΤΑΡΩΣΗ η νόσος των ερωτευμένων.

Η νόσος προκαλείται από τον ιό του Epstein Bar.

Εκδηλώνεται με πυρετό, διόγκωση ήπατος, σπλήνα, διόγκωση λεμφαδένων, αύξηση μονοπύρηνων ακόμη μεταδίδεται με το φιλί εξ ‘ου και ο ορισμός (νόσος των ερωτευμένων).

  1. HIV: πολύ σπάνια μεταδίδεται από το φιλί (ύπαρξη ανοικτών πληγών στο στόμα).
  • ΙΟΓΕΝΗΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ : Μετάδοση νόσου με σάλιο-βλέννα-κόπρανα πάσχοντος ατόμου.
  • ΚΥΤΤΑΡΟΜΕΓΑΛΟΪΟΣ (CMV) : Μετάδοση με σωματικά βιολογικά υγρά (σίελος, ούρα, αίμα). Διατηρείται ο CMV δια βίου στον οργανισμό του ανθρώπου. Ιδιαίτερα επικίνδυνη η αναζωπύρωση του ιού στην εγκυμοσύνη, στην ανοσοκαταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος (μεταμόσχευση, χημειοθεραπεία). Ο ιός προκαλεί επίσης – ηπατίτιδα – πνευμονία – εξανθήματα.
  • H.P.V. (Human Papilloma Virus: Ιός Ανθρώπινων Θηλωμάτων) : Το «γαλλικό φιλί» γνωστό και σαν «βαθύ φιλί» - «φιλί γλώσσας», μπορεί να μεταδώσει τον HIV που ευθύνεται για την ανάπτυξη καρκίνου εγκέφαλου, φάρυγγα. Θεωρείται ότι HIV σε ποσοστό 7% υπάρχει στην στοματική κοιλότητα αλλά μόνο το 1% είναι ογκογενετικό (στοματοφαρυγγικός καρκίνος).

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (ΣΜΝ)

Η άλλη ονομασία του ΣΜΝ είναι «αφροδίσια νοσήματα» όπου πηγάζει από την Αφροδίτη θεά του έρωτα στον αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή εποχή.

Πριν εξελιχθεί η Ιατρική Επιστήμη τα ΣΜΝ (με κορυφαίο νόσημα την σύφιλη) και με τις ενδημίες και πανδημίες που προκαλούσαν οι λαοί θεωρούσαν αυτά σαν «κατάρα θεών» και ήταν νοσήματα χωρίς θεραπεία με την Ιατρική να συνδράμει απλά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους.

Όμως από τα έτη 1969-1970 η θεραπευτική εφαρμογή των αντιβιοτικών άλλαξε την συνολική εικόνα των ΣΜΝ. Έπαψαν αυτά να θεωρούνται «δημόσια απειλή». Το έτος 1920 εφαρμόζεται η πρόληψη και θεραπεία και στους «ερωτικούς συντρόφους» των ασθενών που πάσχουν από ΣΜΝ.

Αλλά ακόμα και σήμερα τα ΣΜΝ εξακολουθούν να αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα.

Τα ΣΜΝ εμφανίζουν έξαρση, χαρακτηριστικά 1 εκατομμύριο ΣΜΝ σημειώνονται σε καθημερινή βάση. Οφείλονται τα τελευταία χρόνια στην παντελή έλλειψη προγραμμάτων εμβολιασμών ειδικά στις υποανάπτυκτες χώρες όπως και στις χωρίς έλεγχο μετακινήσεις πληθυσμού.

Τα πιο συχνά νοσήματα τα οποία σήμερα καταγράφονται και σε όλες τις ηλικιακά σεξουαλικώς ενεργείς ομάδες είναι μόλυνση από – Χλαμύδια – Τριχομονάδες – Οξυτε…. Κ…. (μόλυνση από Human Papilloma Virus H.P.V.) – Έρπης των γεννητικών οργάνων – Σύφιλη – Γονόρροια – Ηπατίτιδες Α, Β, - Βακτηριακή κολπίτιδα – Ψείρες εφηβαίου – Ψώρα – Μυκητιάσεις.

Τα παραπάνω νοσήματα προκαλούν επιπλοκές στις νεαρές ηλικίες αν δεν θεραπευτούν εγκαίρως όπως :

  • Στειρότητα – φλεγμονή κοιλιακής ζώνης – έκτοπο κύηση – καρκίνο τραχήλου μήτρας.

Η χρήση προφυλακτικού για τα παραπάνω νοσήματα θεωρείται πλέον υποχρεωτική και αναφέρεται στο κολπικό ή πρωκτικό sex. Τι γίνεται όμως με το στοματικό sex; Ποια νοσήματα μεταδίδονται με αυτό. Γίνεται χρήση προφυλακτικού κατά την διάρκεια του;

Η επιλογή του κατάλληλου προφυλακτικού στον άνδρα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συνολικής σεξουαλικής του ικανοποίησης.

Για την απόλυτη διευκόλυνση δημοσιεύεται ο παρακάτω πίνακας.

mm= χιλιοστά, τα χιλιοστά δεν είναι εκατοστά!!!

ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΠΕΟΥΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΑΧΟΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ

145-155mm

60-64mm

140-147mm

52-60mm

130-140mm

55-58mm

125-130mm

53-54mm

119-124mm

52-53mm

114-119mm

50-54mm

104-114mm

47-49mm

< 102mm

45-47mm

<155

64-69mm

Τα βιολογικά υγρά (σπέρμα – αίμα – ιδρώτας) είναι γνωστό ότι μεταδίδουν τα ΣΜΝ. Τα συχνότερα ΣΜΝ που μεταδίδονται με το στοματικό sex, είναι :

  1. ΕΡΠΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ : Μετάδοση με επαφή, με κόλπο, στόμα, πρωκτό, του μολυσμένου ατόμου. Εξαιρετικά μεταδοτική νόσος.
  1. ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ : Μετάδοση από σεξουαλική επαφή με κόλπο – πέος – πρωκτό – στοματική κοιλότητα πάσχοντος ατόμου.
  1. ΣΥΦΙΛΗ : Μετάδοση της νόσου με sex από κόλπο, στόμα, πέος, πρωκτό. Ακόμα και με δερματική επαφή (ύπαρξη πληγής στο σώμα ή γεννητικά όργανα).

Οι επόμενες λοιμώξεις είναι λιγότερο πιθανή να μεταδοθούν από το στοματικό σεξ αλλά ο κίνδυνος μετάδοσής τους υπάρχει και περιλαμβάνει :

  • ΙΟΣ HIV (Human Immunodeficiency Virus : ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας)

Μετάδοση από τα σωματικά υγρά του πάσχοντα.

Ο ιός βρίσκεται επίσης εκτός από τα κολπικά υγρά, στο γάλα, στο σπέρμα. Η μόλυνση του HIV γίνεται :

α) μέσω επαφής με βλεννογόνο (κόλπος).

β) μέσο επαφής με ανοικτή πληγή.

γ) κοινή χρήση βελόνας-σύριγγας.

Η μετάδοση του με το στοματικό sex γίνεται όταν υπάρχει ανοικτή πηγή εισόδου (πληγή) στο στόμα ή σε άλλη περιοχή του σώματος, που έρχεται σε επαφή με βλεννογόνους (πρωκτικό sex).

Σημειώνεται ότι η μόλυνση με τον HIV στα πρώτα στάδια είναι δυνατόν να διαδράμει χωρίς συμπτώματα. Η εξέλιξη της λοίμωξης από HIV έχει σαν αποτέλεσμα σχεδόν πλήρη ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος στο σύνολό του.

  • ΧΛΑΜΥΔΙΑ : Μόλυνση από επαφή με κόλπο – στόμα – πέος – πρωκτό μολυσμένου ατόμου. Η νόσος δεν έχει εμφανή συμπτώματα ή συμπτώματα τα οποία συνήθως δεν αξιολογούνται όπως κνησμός τοπικά – άλγος κατά την ούρηση, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.
  • ΨΕΙΡΕΣ ΕΦΗΒΑΙΟΥ : Εδράζονται παρασιτικά στις ρίζες των τριχών των γεννητικών οργάνων. Δεν εμφανίζονται ποτέ στο τριχωτό της κεφαλής. Οι ψείρες μεταδίδονται μέσω φυσικής επαφής από το ένα άτομο στο άλλο.
  • ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β, C : Ιοί που προκαλούν φλεγμονή του ήπατος. Μετάδοση με σωματικά υγρά. Εικόνα κλινική : Παρόμοια με εκείνη της γρίππης. Εξέλιξη : Οξεία ηπατική ανεπάρκεια – Χρόνια ηπατίτις.
  • ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ : Εξωφυτικές αλλοιώσεις (εξογκώματα) επί ή κάτωθεν των γεννητικών οργάνων. Προκαλούνται από τον ιό ανθρώπινων θηλωμάτων. Η νόσος εξαπλώνεται όταν ένα άτομο έλθει σε επαφή με τα υπάρχοντα κονδυλώματα. Η νόσος μπορεί να είναι ασυμπτωματική, πόνος τοπικά, κνησμός εμφανίζονται.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

e-genius.gr ...intelligent web software