Skip to main content

ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

| Γενικά Θέματα

Αναφέρονται οι μεγάλες πρόοδοι της ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, η δημιουργία με τις γνώσεις αυτές των ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ-ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ – οι κατηγορίες και οι ιδιότητες που χαρακτηρίζουν αυτά.

Επίσης αναφέρονται οι πολλαπλές χρήσεις των βλαστοκυττάρων στην αντιμετώπιση και θεραπεία μεγάλου φάσματος ασθενειών (ασθένειες αίματος, αυτοάνοσα νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, νόσος Parkinson) άλλες σε πειραματικό στάδιο άλλες ήδη εφαρμοζόμενες με επιτυχία.

Οι επιτεύξεις των βλαστοκυττάρων δεν πρέπει να θεωρηθούν «χίμαιρα» ίσως χρειάζονται ακόμα περισσότερος χρόνος για την πλήρη εφαρμογή τους.

ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Βέβαιο είναι ότι δυανύομαι τον αιώνα της ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ.

Έτσι καταστάσεις, γεγονότα τα οποία πριν μερικά χρόνια άνηκαν στην σφαίρα της αδικαιολόγητης επιστημονικής φαντασίας σήμερα συμβαίνουν.

Η λήψη και διατήρηση βλαστοκυττάρων από τον πλακούντα και ομφάλιο λώρο του εμβρύου και η διατήρηση αυτών για θεραπεία ασθενειών της ενήλικης ζωής του εμβρύου, επίσης και η δημιουργία, καλλιέργεια, κυτταρικών γραμμών βλαστοκυττάρων στο εργαστήριο με άμεση εφαρμογή στην θεραπεία διαφόρων νόσων (νόσος Parkinson, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.) παρέχουν ελπιδοφόρα μηνύματα για τη ζωή μας, την μακροβιότητά μας, αλλά και ελπιδοφόρα μηνύματα για την θεραπεία των ασθενειών των ατόμων που πάσχουν π.χ. από σακχαρώδη διαβήτη, πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, τραύματα εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης.

Υπάρχουν όμως και αντίλογοι στις παραπάνω εξελίξεις της Μοριακής Βιολογίας, από μεγάλη μερίδα επιστημόνων.

Επιφυλάξεις και αντιπαραθέσεις που αφορούν : α) στις πηγές λήψης των βλαστοκυττάρων, β) τις διαδικασίες διατήρησης και χρήση των πολυδύναμων βλαστοκυττάρων αυτών (Ιδιωτικοί – Δημόσιοι φορείς), γ) την κατάλληλη διάθεση αυτών. Ευχή όλων είναι ότι η διάθεση και χρήση του πολύτιμου αυτού δώρου ζωής με σκοπό βέβαια όλων μας να μη γίνει αντικείμενο εκμετάλευσης και κατάχρησης. Αυτη η διαρκώς εξελισσόμενη πορεία πολλαπλής χρήσης των βλαστοκυττάρων.

Ø  ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΚΥΤΤΑΡΑ (ΤΙΚ)

Ø  ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Το βλαστοκύτταρο αποτελεί ομάδα αδιαφοροποιητών κυττάρων, τα οποία έχουν την ικανότητα διαφοροποίησης σε κύτταρα πολλών διαφορετικών ιστών, ανάλογα με τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα Π/Β αυτά προέρχονται από πολλές πηγές όπως :

α) Από το έμβρυο κατά την δημιουργία της βλαστοκύστης (εμβρυολογική ανάπτυξη) – εμβρυϊκά ή εμβρυολογικά Π/Β.

β) Από ιστούς του ενήλικου ατόμου (σωματικά βλαστοκύτταρα) τα οποία βρίσκονται σε πολλούς ιστούς όπως εγκέφαλο, μυελός οστών, αίμα, αιμοφόρα αγγεία, μυς σκελετού, δέρμα, πολφό οδόντων.

Τα κύτταρα αυτά βρίσκονται σε αδράνεια (μη στάδιο διαίρεσης) και παραμένουν έτσι σε αδράνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν ενεργοποιηθούν σε αρχίσουν να αυτοπολλαπλασιάζονται με τελικό σκοπό με τον «αέναο» πολλαπλασιασμό τους την «επιδιόρθωση» και λειτουργική αποκατάσταση.

Γενικά τα σωματικά κύτταρα διαφοροποιούνται στα κύτταρα των ιστών από τους οποίους προέρχονται.

Σήμερα όμως υπάρχουν πειραματικά στοιχεία στον τύπο των κυττάρων αυτών μπορεί να διαφοροποιηθεί σε άλλα κύτταρα εκτός από τον αρχικό τους τύπο.

ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

Τα κύτταρα αυτά δημιουργούνται την 4η – 5η ημέρα του ανθρώπινου εμβρύου (την ημέρα της φάσης δημιουργίας της βλαστοκύστης).

Η όλη διεργασία μπορεί να γίνει και in «vitro» όπου ένα ωα γονιμοποιούνται σε δοκιμαστικό σωλήνα ένα από αυτά «εμφυτεύεται» στην γυναικείο ωό (τεχνητή γονιμοποίηση).

Η σεξουαλική αναπαραγωγή αρχίζει με την γονιμοποίηση με ανδρικό σπέρμα του ωου με τελικό σχηματισμό ενός κυττάρου που καλείται ζυγωτής.

Ο ζυγωτής υφίσταται σειρά διαιρέσεων (δημιουργίας 2,4,8,16 κυττάρων).

Μετά παρέλευση 4 – 6 ημερών και πριν την εμφύτευση στη μήτρα η μάζα αυτών των κυττάρων καλείται βλαστοκύστη. Αυτή η βλαστοκύστη αποτελείται από εσωτερικό στρώμα (μάζα) κύτταρου (εβρυοβλάστη) και ένα εξωτερικό αντίστοιχο (τροφοβλάστη). Το εξωτερικό αυτό στρώμα αποτελεί μέρος του πλακούντα και το εσωτερικό θα αποτελέσει την ομάδα των κυττάρων τα οποία θα διαφοροποιηθούν σε δομικά στοιχεία του ενήλικα, όργανα.

Στην εξέλιξη κάθε φυσιολογικής κύησης η κατάσταση της βλαστοκύστης συνεχίζει να υπάρχει, μέχρι την εμφύτευση κυώματος στη μήτρα που από την στιγμή αυτή αναφέρεται σαν έμβρυο.

Αυτό συμβαίνει στο τέλος της 10ης εμβοδομάδας όπου όλα τα κυριώτερα όργανα του σώματος του εμβρύου έχουν δημιουργηθεί.

ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΑΜΝΙΑΚΟΥ ΣΑΚΚΟΥ

Πολυδύναμα επίσης κύτταρα υπάρχουν και στον αμνιακό σάκκο.

Τα Β/α αυτά διαθέτουν μεγάλη ενέργεια διατηρούνται χωρίς θρεπτικό υλικό δεν είναι τερατογενικά.

Τα βλαστοκύτταρα του αμνιακού υγρού είναι πολυδύναμα και έχουν δυνατότητα διαφοροποίησης σε κύτταρα οστικού ιστού, λιπώδους ιστού, μυϊκού ιστού, ενδοθηλιακού ιστού, ηπατικού, νευρικού ιστού.

Η χρήση των κυττάρων αυτών πειραματικά αλλά και στην κλινική Ιατρική, αποτελεί μία απάντηση στις υπάρχουσες εθιμικές πατροπαράδοτες αντιρρήσεις που αφορούν τη χρησιμοποίηση των ανθρωπίνων εμβρύων σαν πηγή Β/α και μάλιστα έχουν και την αποδοχή του Βατικανού που χαρακτηρίζει τα Β/α αυτά σαν το μέλλον της Ιατρικής Επιστήμης.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι με γενετικό προγραμματισμό και κατάλληλους πειραματικούς χειρισμούς είναι δυνατή σήμερα η δημιουργία πολυδύναμων κυττάρων από τα Β/α του ενήλικα.

Τα προτύπτοντα νέα Β/α δεν μοιάζουν σαν τα Β/α του ενήλικα αλλά προέρχονται από επιθηλιακά κύτταρα που επαναπρογραμματίζονται να γίνουν πολυδύναμα Β/α με αντίστοιχες ιδιότητες.

Επιστέγασμα των παραπάνω πειραματισμών αποτελεί η δημιουργίααπό τον Jan Wilmut του πρώτου κλωνοποιημένου πρόβατου της ΝΤΟΛΗΣ (Dolly the Sheep).

Τα βλαστοκύτταρα του ενήλικα ονομάζονται και σωματικά (από την ελληνική λέξη «σώμα»). Διακρίνονται για την ικανότητα αποκατάστασης των ιστών στους οποίους βρίσκονται.

Τα πολυδύναμα Β/α του ενήλικα ατόμου είναι σπάνια και λίγας σε αριθμό.

Βρίσκονται στο αίμα του ομφαλού, μυελού οστών. Έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία ασθενειών όπως η κίρρωση ήπατος, χρόνια περιφερική ισχαιμία κάτω άκρων – τελικά στάδια καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο αριθμός των Β/α του μυελού των οστών μειώνεται στα μεγάλης ηλικίας άτομα ενώ είναι κατ’ αριθμό περισσότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες κατά την παραγωγική περίοδο.

Επίσης μειώνεται η ικανότητα διαφοροποίησης των Β/α και αποδίδεται μερικώς στις βλάβες του DNA που προκαλούνται από την ηλικία.

Τα Β/α του ενήλικα εκτός από τις θεραπευτικές χρήσεις που προαναφέρθηκαν έχουν με επιτυχία χρησιμοποιηθεί επίσης για τις θεραπείες λευχαιμίας, νεοπλασιών αίματος – μεταμοσχεύσεις μυελού οστών.

Αξιοσημείωτη παραμένει η χρήση των Β/α του ενήλικα στην Κτηνιατρική όπου χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση τραυματισμών σε τένοντες και συνδέσμων των αλόγων.

Πηγή βλαστοκυττάρων αποτελεί ο ομφάλιο λώρος, ο πλακούντας, η βλαστοκύστη, οι νεογιλοι όδοντες.

Τα βλαστοκύτταρα του ενήλικα χρησιμοποιούνται σήμερα για διάφορες θεραπείες (π.χ. μεταμόσχευση μυελού οστών). Επίσης τα βλαστοκύτταρα καλλιεργούνται σε κυτταρικές σειρές και μπορούν να διαφοροποιηθούν σε ειδικούς τύπους κυττάρων με χαρακτηριστικά και λειτουργικά γνωρίσματα των διαφόρων ιστών που «επισκευάζουν» ή «δημιουργούν» (π.χ. νέκρωση κεφαλής μηριαίου οστού, δημιουργία μυών, νεύρων).

Επίσης τα βλαστοκύτταρα του εμβρύου μπορεί να διαμορφωθούν σε σωματικά κύτταρα (μέσω νουκλεϊνικών αντιδράσεων) έχουν προταθεί για θεραπείες πολλών νόσων (Σακχαρώδη Διαβήτη, Ν. Parkinson, κ.α.).

ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΥΤΑ

Βλέπε σχήμα 1 - 2-3

 

 

 

ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ (Β/α)

Τα πιο ευέλικτα από όλα τα  B/α.

Αποτελούν πανίσχυρα κύτταρα και δημιουργούνται όταν το σπέρμα γονιμοποιεί το ωο.

Όταν ένα κύτταρο χαρακτηρίζεται σαν παντοδύναμο αυτό σημαίνει ότι το κύτταρο αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί σε οποιοδήποτε κύτταρο του οργανισμού (εγκεφάλου κύτταρο – αίματος – οστών).

Τα παντοδύναμα αυτά βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα δημιουργίας συνολικού λειτουργικού οργανισμού και προέρχονται από τις πρώτες εμβρυονικές διαιρέσεις.

  • · ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Την 4η ημέρα της ανάπτυξης του, το έμβρυο σχηματίζει 2 στρώματα :

Ø  Εξωτερικό : εξέλιξη σε πλακούντα

Ø  Εσωτερικό : εξέλιξη σε ιστούς του οργανισμού

Τα  κύτταρα αυτά έχουν μεν την ικανότητα να εξελιχθούν σε οιοδήποτε κύτταρο του οργανισμού αλλά δεν έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν σύνολο οργανικό.

Αυτό αποδίδεται στο ότι τα κύτταρα του έσω στρώματος έχουν την ανάγκη «σηματοδότησης» από τα μόρια του έξω στρώματος.

Τα πολυδύναμα κύτταρα διατηρούν την δυνατότητα περαιτέρω διαφοροποίησης τους (κύτταρα με μικρότερη πλαστικότητα και μεγαλύτερη εξειδίκευση).

Τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα αποτελούν παράδειγμα των πολυδύναμων αυτών βλαστοκυττάρων.

Όταν διαφοροποιούνται σε κύτταρα μυελικής ή λεμφικής σειράς χάνουν μέρος την ισχύος τους αλλά αποκτούν ικανότητα παραγωγής όλων των κυττάρων ης νέας σειράς

Σε αυτό όμως υπάρχουν εξαιρέσεις όπως :

Αν και αυτά συμβαίνουν συνήθως στα πολυδύναμα Β/α υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως π.χ. πολυδύναμα Β/α εκ του μεσεγχύματος προερχόμενα να αποδώσουν κύτταρα οστών – μυών – χόνδρου αρθρικού – λίπος.

Συμπέρασμα

Παντοδύναμα Β/α μπορούν να δημιουργήσουν οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος, ακόμα και έναν ολόκληρο οργανισμό. Πολυδύναμα Β/α δημιουργούν κύτταρα με συγκεκριμένη λειτουργία και μεταβολισμό.

Παράδειγμα ένα αιμοποιητικό βλαστοκύτταρο, μπορεί να διαφοροποιηθεί σε κάθε τύπο κυττάρων του αίματος αλλά όχι σε κύτταρο νευρικού ιστού.

Σχήμα 1

Σχήμα 2

Πολυδύναμο εβρυϊκό βλαστοκύτταρο βρίσκεται στην έσω κυτταρική μάζα βλαστοκύστης.

Τα παντοδύναμα εμβρυϊκά στελεχιαία κύτταρα προέρχονται από έσω κυτταρική μάζα ενός βλαστοκύστης. Τα Π/Κ εξελίσσονται σε οιοδήποτε ιστό εκτός από πλακούντα. Μόνο τα κύτταρα του ΜΟΡΙΔΙΟΥ δημιουργούν όλους τους ιστούς του οργανισμού και έξω εμβρυακό πλακούντα.

Σχήμα 3

Το αίμα του ομφάλιου λώρου είναι πλούσιο σε HSGS κύτταρα (μεσεγχυματικά κύτταρα).

Τα κύτταρα MSGS (Mesenhymal stem cells : πολυδύναμα κύττταρα εκ μεσεγχύματος) βρίσκονται στον ιστό ομφαλού και του πλακούντα. Ο ιστός του ομφαλού περιέχει MSGS που βασικά προορίζονται για το παιδί, ενώ ο πλακούντας περιέχει MSGS μοναδικά για την μητέρα και το παιδί για πιθανή χρήση θεραπείας μελλοντικής ασθένειας παιδιού και μητέρας. Τα μη ώριμα MSGS εύκολα απομονώνωνται και καλλιεργούνται παρέχοντας ευκαιρίες θεραπευτικές χρήσεως αυτών για παιδιά και ενήλικές.

Ο ιστός του πλακούντα περιέχει πολυδύναμα βλαστοκύτταρα τα οποία μπορούν να διαφοροποιηθούν σε οιοδήποτε τύπο κυττάρων.

Υπάρχουν 2 τύποι εμβρυϊκών Β/α :

α) Βλαστοκύτταρα των ιστών του εμβρύου που λαμβάνονται κατά την εκτέλεση της έκτρωσης. Είναι πολυδύναμα κύτταρα με μεγάλη ικανότητα διαίρεσης.

β) Εκτός του εμβρύου : βλαστοκύτταρα από τις μεμβράνες. Δεν διαφέρουν τα Β/α αυτά από τα Β/α του ενήλικα. Είναι πολυδύναμα, διαθέτουν μεγάλη ικανότητα διαίρεσης.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ

  1. 1. ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ ΑΝΑΓΕΝΗΣΗ. Η εφαρμογή αυτή είναι η πιο ουσιαστική για τα βλαστοκύτταρα στον τομέα της πειραματικής και κλινικής εφαρμογής τους. Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων και ιστών γίνονται με αυξανόμενο ρυθμό στην σημερινή εποχή μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των αναγκών στα όργανα που μεταμοσχεύονται [το πιο συχνό είδος για μεταμόσχευση είναι ο ΝΕΦΡΟΣ. Μερικές φορές το πάγκρεας μεταμοσχεύεται στον ίδιο χρόνο με τους νεφρούς σε ορισμένη κατηγορία ασθενών με ινσουλινοεξαρτώμενο Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ1). Επίσης η μεταμόσχευση ήπατος και καρδίας θεωρείται πια διαδικασία ρουτίνας]. Η Ελλάδα αποτελεί τον ουραγό της Ευρώπης στις μεταμοσχεύσεις με αναλογία 3-4 δοτών / 1.000.000 πληθυσμού με αντίστοιχες αναλογίες άλλων χωρών (20-25). Η αναγέννηση των ιστών όπως και η δημιουργία οργάνων που οφείλεται στην ικανότητα πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης των βλαστοκυττάρω, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην δημιουργία οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση.
  2. 2. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΝΟΣΩΝ. Το Ιούλιο έτος 2013 ερευνητές του Πανεπιστημίου Μασσαχουσέτης κατάφεραν να δημιουργήσουν αιμοφόρα αγγεία στο εργαστήριο σε ποντικό για τη χρήση ανθρωπίνων βλαστοκυττάρων. Το πείραμα αυτό παρέχει ως είναι φυσικό αμέτρητη ελπίδα νε συγκρατημένη αισιολοδοξία, με την μελλοντική προοπτική της εφαρμογής σε ανθρώπους!!!
  3. 3. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ. Η αντικατάσταση η αναγέννηση ιστών που υπολειτουργούν ή πάσχουν μπορεί θεωρητικά να επιτευχθεί με την χρήση βλαστοκυττάρων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η νόσος Parkinson – ν. Alzheimer. Ειδικά πειράματα περιλαμβάνουν την πειραματική χρήση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων με τελικό προσδοκώμενο στόχο την θεραπεία των νοσημάτων αυτών.
  4. 4. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ. Στο εργαστήριο έχουν μεταμοσχευτή υγιή κύτταρα καρδιάς με στόχο την αποίκηση των μη λειτουργικών τμημάτων της καρδιάς. Το ίδιο ισχύει για τα άτομα με ΣΔ1 (ινσουλινοεξαρτώμενα) όπου η αντικατάσταση των κυττάρων Β του παγκρέατος που παράγουν φυσιολογικά την ινσουλίνη και καταστρέφονται στον ΣΔ1, να αποτελέσει και την ολοκληρωτική θεραπεία του ΣΔ1. Η μεταμόσχευση υγιούς παγκρέατος στα άτομα με ΣΔ1 σήμερα έχει αποδώσει καλά αποτελέσματα, αλλά οι δότες δεν επαρκούν για τις ανάγκες αυτές.
  5. 5. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ. Τα βλαστοκύτταρα του ενήλικα βρίσκονται στο αίμα μυελό οστών έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλά πριν για την θεραπεία λευχαιμίας, δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, όπως και για ανοσοανεπάρκειες γενικότερα. Τα κύτταρα αυτού παράγουν όλα τα είδη των κυττάρων του αίματος (ερυθρά, λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια). Επίσης κύτταρα που δημιουργούν αιμοποίηση υπάρχουν στον ομφαλό και πλακούντα του εμβρύου. Άλλη εφαρμογή των πολυδύναμων κυττάρων γίνεται στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Έτσι μπορεί οι ενέργειες (επιθυμητές ή ανεπιθύμητες) του κάθε φαρμάκου ειδικά στα πρωτοκυκλοφορούντα φάρμακα μπορεί να γίνονται σε ιστούς που έχουν δημιουργηθεί από πολυδύναμα κύτταρα (βλαστοκύτταρα) και όχι πάνω σε υγιείς εθελοντές ανθρώπους.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ (ΒΛΑΣΟΚΥΤΤΑΡΑ)

Οι θεραπείες που γίνονται με τα πολυδύναμα κύτταρα χρειάζονται ανοσοκατασταλτική θεραπεία ή κύκλους ακτινοθεραπείας πριν την μεταμόσχευση ώστε : α) να καταστραφούν τα προϋπάρχοντα κύτταρα, β) για την μείωση αντίδρασης από το ανοσολογικό σύστημα του λήπτη.

Η αντίδραση του ανοσολογικού συστήματος μπορεί να αποφευχθεί με την χρήση Β/α του ίδιου του ασθενούς.

Πολλές φορές η ικανότητα των πολλαπλής διαφοροποίησης ορισμένων Β/α προκαλεί δυσκολία δημιουργίας ειδικού τύπου κυττάρων.

Όπως δυσκολία παρατηρείται επίσης στη μη λήψη των κυττάρων που χρειάζονται κάθε φορά και τούτο όλα τα Β/α αποτελούν πληθυσμό που πολλαπλασιάζεται ομοιομερώς.

Πολλά βλαστοκύτταρα δημιουργούν όγκους μετά από μεταμόσχευση. Αποδίδεται αυτό στην πολυπαραγοντικότητα διαφοροποίησης των και εμφανίζεται κυρίως στα εμβρυογονικά βλαστοκύτταρα.

Θεραπεία νόσων που έχουν μελετηθεί με την χορήγηση και θεραπεία πολυδύναμων κυττάρων (βλαστοκύτταρα) είναι (βλέπε πίνακα 5).

 

 

Πίνακας 5

  1. 1. Σακχαρώδης Διαβήτης
  2. 2. Ρευματοειδής Αρθρίτης
  3. 3. Νόσος Parkinsons
  4. 4. Νόσος Alzheimers
  5. 5. Οστεοαρθρίτιδα
  6. 6. Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια – Τραυματισμός εγκεφάλου
  7. 7. Γνωστικές δυσκολίες κληρονομικών Παθήσεων
  8. 8. Κακώσεις σπονδυλικής στήλης (Σ.Σ.)
  9. 9. Εμφρακτό μυοκαρδίου
  10. 10. Αντι-νεοπλασματική θεραπεία
  11. 11. Αντικατάσταση οδόντων
  12. 12. Αποκατάσταση Βαρυκοϊας
  13. 13. Βλάβες κερατοειδή χιτώνα οφθαλμού
  14. 14. Πλάγια μυατροφική σκλήρυνση
  15. 15. Νόσος του Grohn’s
  16. 16. Επούλωση τραυμάτων

ΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

Το θέμα όμως εκτός από τις φιλοσοφικές υπαρξιακές αντιδράσεις μερίδας ανθρώπων έχει προκαλέσει και θύελλα αντιδράσεων νομικής φύσης.

Έτσι στην Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία η παραγωγή πολυδύναμων κυττάρων από το έμβρυο έχει απαγορευτεί!!!

Επιτρέπεται η διαδικασία της δημιουργίας κυτταρικών καλλιεργειών από το έμβρυο στη Φιλανδία, Ελλάδα, Σουηδία, ΗΠΑ, Αγγλία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του έτους 2007 η Αμερική διέκοψε την κρατική υποστήριξη, χρηματοδότηση των ερευνών για τα πολυδύναμα κύτταρα.

Μεγάλη μερίδα ερευνητών και πνευματικών ανθρώπων εκφάζουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία αυτών των νέων ιστών και οργανισμών που δημιουργούνται από την καλλιέργεια των πολυδύναμων κυττάρων, θεωρώντας αυτά τη δημιουργικότητα σαν σύγχρονες ΧΙΜΑΙΡΕΣ!!!

ΧΙΜΑΙΡΑ : Ορίζεταιστη χημεία σαν ιστός στον οποίο συνυπάρχουν 2 διαφορετικές μορφές DNA κατά την μυθολογία η ΧΙΜΑΙΡΑ είναι ένα πλάσμα το οποίο χαρακτηρίζεται από την παρουσία και συνδυασμό ανθρωπίνων και κυττάρων – ιστών.

Έτσι και στα πειράματα που γίνονται διαρκώς, κύτταρα ανθρώπου εμβολιάζονται σε είδη ζώων, για την παρακολούθηση της όλης πειραματικής διεργασίας. Τα παραπάνω πειράματα δημιουργούν «ΤΗ ΧΙΜΑΙΡΑ».

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Οι ερευνητές έχουν μεγάλη προσμονή, ελπίδα και βρίσκονται σε αξιοσημείωτη συνεχή εφαρμογή για την διαγραφόμενη μελλοντική δυνατότητα χρήσεως των Β/α σε πεδία γονιδιακής θεραπείας επανορθωτικής λειτουργικης «επισκευής» των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού.

  • · HSCS (Hematopoietic Stem Cells)
  • · AIMOΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Τα κύτταρα διαθέτουν ικανότητα διαφοροποίησης σε κύτταρα αίματος και συστατικά κυττάρων αίματος (λευκά αιμοσφαίρια – ερυθρά αιμοσφαίρια – αιμοπετάλια).

Η εφαρμογή τους για 25 ολόκληρα χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπεία αιματολογικών νόσων και εκ του μυελού προερχόμενων ασθενειών αίματος (Νεοπλασίες αίματος αλλά και σε αυτοάνοσα νοσήματα, μερικώς κληρονομικές ασθένειες).

  • · HSCS : Mesenhymal Stem Cells
  • · ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΕΚ ΤΟΥ ΜΕΣΕΓΧΥΜΑΤΟΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΑ

Τα πολυδύναμα κύτταρα αυτά διαφοροποιούνται σε κύτταρα νευρικού ιστού, οστικού ιστού, κύτταρα χόνδρων – μυών – αρθρικού θυλάκου – λιπώδη ιστού.

Κυρίως οι ερευνητές έχουν εντυπωσιαστεί με την δυνατότητα εφαρμογής των γνώσεων αυτών στη γονιδιακή θεραπεία όπως και τεράστια δυνατότητα θεραπείας «αποκατάστασης» των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού.

Έτσι τα MSCS παρέχουν δυνατότητα θεραπείας ασθενειών όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, παθήσεις ήπατος, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, τραυματισμών, βλάβες σπονδυλικής στήλης, Ca πνευμόνων.


 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Πρέπει να αναφερθεί και να τονιστεί ότι πολλές γνωστές ακόμα μας λείπουν, ώστε να κατανοήσουμε την λειτουργία και χρήση των βλαστοκυττάρων.

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που πρέπει να τονιστούν για την χρήση τους, όπως :

  1. 1. Θεραπευτική χρήση των βλαστοκυττάρων έχουν αποδειχθεί στην εφαρμογή τους ασφαλείς και αποτελεσματικές.
  2. 2. Η μη αποδεδειγμένη κλινικά και εργαστηριακά εφαρμογή μίας θεραπείας δεν πρέπει να γίνεται.
  3. 3. Οι διάφοροι τύποι, κατηγορίες Β/α που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό Β/α έχουν διαφόρους βιολογικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Έτσι η θεραπεία μίας ομάδας Β/α δεν δρα σε άλλες ασθένειες, καταστάσεις.
  4. 4. Η επιστήμη πίσω από την νόσο, πρέπει να γίνει η επιστήμη θεραπείας (μπροστά από τη νόσο).
  5. 5. Βλαστοκύτταρα που προέρχονται από τον ίδιο ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι αυτόματα ασφαλή για την θεραπεία.
  6. 6. Για την τέλεια θεραπεία με Β/α τα κλινικά δεδομένα πρέπει να συγκρίνονται και να συμβαδίζουν με τα πειραματικά δεδομένα.

Υπάρχει παγκόσμια κίνηση η οποία ονομάζεται Translational Medicine = μεταβιβαστική Ιατρική, και η οποία έχει σαν σκοπό :

  1. 1. Αναγνώριση πειραματικών πηγών εξειδηκευμένων με παράλληλη υποστήριξη της προηγμένης μοριακής τεχνολογίας.
  2. 2. Την έρευνα, ανακάλυψη σταθερών στοιχείων αναφοράς για την προσθήκη, ανακάλυψη και μεταβιβαστική έρευνα στο πεδίο της Αναγεννητικής Μοριακής Ιατρικής π.χ. η πρόσφατη ανακάληψη των F-class τάξης Πολυδύναμων κυττάρων στον άνθρωπο.
  3. 3. Στρατηγική σύνδεση και οργάνωση, συνεργασία των πειραματικών δεδομένων και εναρμόνιση των δραστηριοτήτων μεταξύ της Βιομηχανικής παρασκευής ουσιών, φαρμάκων της ακαδημαϊκής έρευνας και εναρμόνιση της πολιτικής των κυβερνήσεων σε Παγκόσμια κλίμακα.

Ο σκοπός  δημιουργίας της ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΙΚΗΣ αυτής ΙΑΤΡΙΚΗΣ είναι οι βασικές, πειραματικές γνώσεις να εξελίσσονται στο στάδιο των κλινικών και θεραπευτικών εφαρμογών με τελικό σκοπό να υπάρξει ουσιαστικά πραγματικός συντονισμός προϊούσα πρόοδος σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ με τελικό στόχο την θεραπευτική εφαρμογή των γνώσεων αυτών και την προσδοκόμενη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από τα νοσήματα, στα οποία η εφαρμογή των βλαστοκυττάρων και της γενετικής μοριακής Ιατρικής θα παράσχει καλύτερη ποιότητα ζωής και πιθανή θεραπεία.

Επίσης σκοπός της Μεταβιβαστικής Ιατρικής παραμένει η αναγνώριση και προσδιορισμός των κενών στην παγκόσμια έρευνα, μεθολογία στην ενίσχυση των ερευνητικών, πειραματικών συνεργασιών, με τελικό στόχο την αποφυγή επικάλυψης προσπαθειών έρευνας και εφαρμογή τους.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Ερωτήματα Αναγνωστών

Παρακαλούμε συμπληρώστε στη φόρμα το ερώτημα σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.