Γενικά Θέματα

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΙΚΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΕΓΚΑΥΜΑ

STAPHYLOCOCCAL SCALDED SKIN SYDROME (SSSS)

Το SSSS είναι νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα δέρματος με σχηματισμό φυσαλλίδων.

Η συνολική εικόνα θυμίζει έγκαυμα δέρματος.

Το SSSS προκαλείται από ενδοτοξίνες που προκαλούν επιδερμόλυση (τις ενδοτοξίνες Α και Β που εκκρίνονται από τον Χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο).

Τα δερμοσώματα είναι φυσιολογικά στοιχεία του κυττάρου του δέρματος τα οποία ελέγχουν την ανατομική συνέχεια και συνάφεια του δέρματος. Οι τοξίνες Α, Β του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου διασπούν αύτη τη συνέχεια, εισερχόμενες μέσα στο δερμοσώμιο (Desmoglein I) και προκαλούν λύση της συνέχειας και ακεραιότητας της επιδερμίδας.

Το SSSS σύνδρομο καλείται και νόσος Ritters ή Lyells νόσος, όπου προσβάλει νεογνά ή νεαρά άτομα, όπως και πέμφιγα των νεογνών.

To SSSS εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά μικρότερης ηλικίας των 5 ετών συνήθως νεογνά.

Αυτό οφείλεται : 1) στην απουσία αντισωματικής απάνησης στις τοξίνες, 2) στην ανώριμη δυνατότητα αποβολής από τους νεφρούς των τοξίνων που παράγονται.

Άτομα ανοσοκατασταλμένα, ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, ανεξαρτήτως ηλικίας έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν SSSS.

Το SSSS σύνδρομο προκαλείται από τοπικές λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο με την παραγωγή των ενδοτοξίνων Α, Β (οι οποίες προκαλούν επιδερμόλυση).

Ποσοστό 15% - 40% των υγιών ατόμων είναι φορείς του Staphylococcus aureus (χρυσίζοντος σταφυλόκοκκος) με εντόπιση στο δέρμα τους. Επίσης το μικρόβιο βρίσκεται στο φάρυγγα – αυτιά – μάτια.

ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ SSSS ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ

Πυρετός, ερεθισμός, γενικευμένη ερυθρότητα επιδερμίδας.

Εντός 24 – 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζονται φυσαλίδες γεμάτες υγρό, οι οποίες σπάνε πολύ εύκολα και αφήνουν αποτύπωμα δέρματος που μοιάζει με έγκαυμα (βλέπε εικόνα 1).

ssss

Οι φυσαλίδες αυτέ εξαπλώνονται στους γλουτούς, μύτη, αυτιά, πρόσωπο, βουβωνική χώρα.

Στα βρέφη εξαπλώνεται χαρακτηριστικά και στα μέρη τα οποία καλύπτονται με πάνες και γύρω από τον ομφαλό.

Επακολουθεί η σαν χαρτί περιτυλίγματος αποκόλλησης της επιδερμίδας με κατάλοιπα υγρές, ερυθρές επιφάνειες.

Συνοδά συμπτώματα της όλης εικόνας εκτός από την αλγεινή περιοχή πέριξ των αλλοιώσεων γενικευμένη, αδυναμία, αφυδάτωση.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ SSSS

Κλινική εξέταση – χαρακτηριστικό ιστορικό. Η τελική διάγνωση γίνεται με λήψη βιοψίας από τις πάσχουσες περιοχές και καλλιέργεια του ιστοτεμαχίου για μικρόβια.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ SSSS

Χορήγηση IV κατάλληλων αντιβιοτικών συνήθως με αντίσταση στην πενικιλλινάση, αντιβιοτικό επίσης με δράση κατά σταφυλόκοκκων όπως και κινολόνες.

Επίσης υποστηρικτικά θεραπεία όπως, χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων (παρακεταμόλη), διατήρηση ισοζυγίου ύδατος και ηλεκτρολυτών, περιποίηση επιδερμίδας (αποφυγή λοιμώξεων).

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΙΟΤΙ

Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΥΘΡΑΣΤΟΤΗΤΑ

Αν και η γενική εικόνα του συνδρόμου SSSS μοιάζει δυσοίωνη, τα παιδιά συνήθως επανέρχονται πλήρως στην προηγούμενη φυσιολογική κατάστασή τους μετά 5 – 7 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Η πρόωρη διάγνωση του συνδρόμου SSSS απαιτείται να γίνει, διότι αν δεν αντιμετωπιστεί τότε επιπλέκεται με εμφάνιση σήψης – κυτταρίτιδας – πνευμονίας, ακόμα και θάνατο μετά την σοβαρά επιπλάκεισα λοίμωξη.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η αναζήτηση και προληπτική απομόνωση ατόμων με πιθανές σταφυκοκκικές λοιμώξεις κυρίως στα βρεφονήπια αποτελεί την προβλεπτική προσέγγιση του προβλήματος.

Σε περίπτωση απομόνωσης τέτοιων ατόμων γιατροί, επισκέπτες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό επιβάλλεται η θεραπεία αυτών με χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΠΛΥΣΙΜΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ ΥΓΡΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.

 

 

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

e-genius.gr ...intelligent web software