Θυρεοειδής αδένας
Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του λαιμού. Αποτελείται από δύο λοβούς που συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό (μήκους 2 cm). Βρίσκεται μπροστά από την τραχεία και έχει βάρος 15-25 gr ακολουθεί τις κινήσεις της φυσιολογικής κατάποσης.
Ο θυρεοειδής αδένας αποτελείται από λοβίδια που περιέχουν 20-40 θυλάκια. Ο θυρεοειδής απορροφά το 50% του ιωδίου που περιέχεται στο πλάσμα και δημιουργεί τις ορμόνες θυροξίνη (Τ4) και τριϊωδιοθυρονίνη (Τ3). Οι ορμόνες αυτές δρουν πάνω σε όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, συνδεδεμένες με πυρηνικούς υποδοχείς των κυττάρων του οργανισμού.
Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απολύτως απαραίτητες για την ανάπτυξη ΚΝΣ (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα) και για όλους τους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού στο έμβρυο, νεογέννητο αλλά και για όλες τις ηλικίες ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό πρωτεϊνών - υδατανδράκων – λιπών. Η Τ3 είναι η πιο δραστική μορφή, η Τ4 εμφανίζει μικρότερη ορμονική δραστικότητα. Η Τ4 χρησιμεύει σαν «reservoir» έχει μακρύτερο χρόνο ζωής και μετατρέπεται σε Τ3. Ο θυρεοειδής αδένας περιέχει επίσης και τα «C» κύτταρα που εκκρίνουν καλτσιτονίνη που δρα στην αύξηση του Ca του αίματος (υπερασβεστιαιμία) μειώνοντας το ποσό του Ca στο αίμα.
Η λειτουργία του θυρεοειδή αδένα δεν επηρεάζεται από τροφές ή το καθημερινό σιτηρέσιο, εκτός από την πρόσληψη του ιωδίου που η έλλειψή του προκαλεί βρογχοκήλη (διόγκωση θυρεοειδούς).