Υποθυρεοειδισμός (ΥΘΣ) (Μυξοίδημα)
Η ανεπάρκεια θυρεοειδικών οργάνων ονομάζεται Μυξοίδημα ή Υποθυρεοειδισμός (ΥΘΣ). Ο ΥΘΣ μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. Εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες (ποσοστό 10% στις γυναίκες και 60% στους άνδρες άνω των 65 ετών).
Ο ΥΘΣ ξεχωρίζεται σε Πρωτοπαθή ΥΘΣ όπου το αίτιο εντοπίζεται στον ίδιο τον θυρεοειδή αδένα. Η θυρεοειδότροπος ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση (TSH) και ρυθμίζει την έκκριση θυροξίνης είναι αυξημένη.
Το κυριότερο αίτιο του ΥΘΣ αυτού έχει αυτοάνοσο υπόστρωμα (η περίπτωση που ο οργανισμός παύει να αναγνωρίζει τα «δικά του» κύτταρα, τους «δικούς του» ιστούς και τα καταστρέφει) π.χ. θυρεοειδίτιδα (φλεγμονή θυρεοειδούς) Hashimoto, που συνοδεύεται από διόγκωση του θυρεοειδή αδένα (βρογχοκήλη).Το δεύτερο κατά σειρά αίτιο που προκαλεί πρωτοπαθή υποθυρεοειδισμό είναι μετά από θεραπεία κυρίως ραδιοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση θυρεοειδή αδένα για υπερθυρεοειδισμό. Επίσης ΥΘΣ μπορεί να προκληθεί μετά από εντατική θεραπεία υπερθυρεοειδισμού με propylthiouracil methimazole (ιωδιούχα φάρμακα κατά της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα).
Δευτεροπαθής ΥΘΣΌταν ο υποθάλαμος παράγει ανεπαρκή ποσότητα TRH (Thyrotropin Releasing Hormone = ορμόνη που ρυθμίζει την έκκριση θυροξίνης) ή η υπόφυση παράγει ανεπαρκή ποσότητα TSH (Thyroid Stimulating Hormone = ορμόνη που διεγείρει τον θυρεοειδή αδένα και παράγει θυροξίνη). Μερικές φορές ανεπαρκής έκκριση TSH που οφείλεται σε ανεπαρκή έκκριση TRH καλείται Τεταρταίος Υποθυρεοειδισμός.
Συμπτώματα ΥΘΣ Ανεξάρτητα του αιτίου που προκαλεί τον ΥΘΣ τα συμπτώματα είναι:
- Κόπωση, μυϊκή αδυναμία, λήθαργος
- Δυσκολιότητα, αύξηση σωματικού βάρους (παρ’ όλη την ανορεξία)
- Μυϊκή αδυναμία, μυϊκές κράμπες, αρθραλγίες
- Δυσανεξία σε χαμηλές θερμοκρασίες
- Βραδύτητα ομιλίας με χαρακτηριστική βραχνάδα (μυξωκωματώδεις αλλοιώσεις στις φωνητικές χορδές)
- Βραδύτητα πνευματικής συγκέντρωσης, μείωση της μνήμης
Ευρήματα εργαστηριακά
- Αυξημένη TSH
- Χαμηλή Τ4
- Αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, τρανσαμινάσες
- Χαμηλός αιματοκρίτης, αιμοσφαιρίνη
- Χαρακτηριστικά αυξημένα τα αντισώματα κατά της θυρεοσφαιρίνης και κατά των μικροσωμάτων
ΘεραπείαΧορήγηση L-thyroxine σε δόση 1,6 μg/Kgr/ημερησίως.
Dr Νίκος Καλλιακμάνης