Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (Σ.Ε.Λ.)
Σημειώσεις – παρατηρήσεις – γνώσεις που απευθύνονται στον άρρωστο
Το ανοσολογικό σύστημα του ανθρώπου προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό, σχηματίζοντας αντισώματα που καταπολεμούν τα μικρόβια, τους ιούς και τους διάφορους βλαπτικούς παράγοντες. Αλλά στους αρρώστους που πάσχουν από λύκο, το ανοσολογικό σύστημα τους σύστημα, δεν μπορεί να αναγνωρίσει τους ξένους εισοβολείς (μικρόβια – ιούς). Δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους βλαπτικούς παράγοντες (μικρόβια, ιοί) από τα φυσιολογικά κύτταρα και ιστούς του οργανισμού του.
Η απώλεια αυτής της ικανότητας αναγνώρισης των «ξένων εισβολέων» (μικρόβια, ιοί) οδηγεί τελικά τον οργανισμό και ειδικά το ανοσοποιητικό, ανοσολογικό του σύστημα στην καταστροφή των δικών του κυττάρων και ιστών. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στον άρρωστου που πάσχει από Λύκο. Τι προκαλεί το λύκο και που οδηγεί αυτό Το αίτιο του λύκου είναι άγνωστο. Παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της νόσου είναι:1.υπεριώδης ακτινοβολία
2.χρήση ορισμένων φαρμάκων
3.μεγάλο stress.
Δεν φαίνεται να σχετίζεται με την διατροφή και γενικά με την κοινωνική ζωή του ασθενούς. Ο λύκος δεν είναι καρκίνος και το άτομο που πάσχει από λύκο, δεν έχει καμία προδιάθεση να αναπτύξει καρκίνο. Ο λύκος δεν είναι μεταδοτική αρρώστια. O λύκος δεν είναι AIDS. (Στο AIDS – Σύνδρομο Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας – το ανοσοποιητικό σύστημα ανεπαρκεί, ενώ αντίθετα στο Λύκο το ανοσολογικό σύστημα είναι υπερ-διεγερμένο). Κάθε άτομο σε κάθε ηλικία μπορεί να εμφανίσει λύκο. Ο λύκος εμφανίζεται στατιστικά περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες και κυρίως εμφανίζεται στη μαύρη φυλή, στους ασιάτες, στις ιθαγενείς αμερικανίδες, μεταξύ 20-30 ετών. Εκδηλώνεται σε περισσότερα του ενός, στα μέλη οικογενειών, πιθανώς κληρονομείται μια προδιάθεση, χωρίς αυτή να έχει γενετικό υπόστρωμα. Υπάρχουν διάφορες μορφές του λύκου;1.Φαρμακευτικός Λύκος. προκαλείται από φάρμακα. Αποδράμει μετά τη διακοπή του φάρμακου.
2.Δισκοειδής – «Δερματικός» Λύκος. Εμφανίζεται σαν εξάνθημα στα μάγουλα και τη μύτη και εμφανίζει χαρακτηριστική ανοσοκατανομή εξανθήματος σαν «πεταλούδα».
3.Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος. Ο περισσότερο κοινός λύκος και ο πιο σοβαρός. Αν παραμείνει χωρίς θεραπεία προσβάλλει συνολικά τα όργανα του σώματος, κυρίως νεφρά, καρδιά, πνεύμονες. Το λύκο αυτό ξέρει περισσότερο ο κόσμος.
Τα συμπτώματα του λύκου
Εκδηλώνεται με ποικιλία συμπτωμάτων και μπορεί να «μιμηθεί» πολλές παθήσεις. Αποκαλείται η «αρρώστια με τα 1.000 πρόσωπα» ή «ο μεγάλος μίμος».
Η ποικιλία των συμπτωμάτων και εκδηλώσεων του λύκου οφείλεται στην υπερλειτουργικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και γι’ αυτό έχουμε τις επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις των διαφόρων συστημάτων.
Μεγάλος αριθμός αρρώστων εμφανίζει οίδημα, πόνο, δυσκαμψία, συμμετρικά των περιφερειακών αρθρώσεων (δάκτυλα – αστράγαλοι – καρποί χεριών), κόπωση, πυρετό, μυαλγίες, ευαισθησία στο ηλιακό φως, εξανθήματα δέρματος, τριχόπτωση. Χαρακτηριστικές είναι οι μεταβολές των δακτύλων και νυχιών άνω και κάτω άκρων μετά από έντονο stress ή χαμηλές θερμοκρασίες. Το χρώμα τους μεταβάλλεται από κυανέρυθρο σε άσπρο.
Πως γίνεται η διάγνωση του λύκου
Δεν γίνεται με ένα απλό test. Λήψη ιστορικού, κληρονομικού και αναμνηστικού, φυσική εξέταση και επακολουθούν ειδικές ανοσολογικές εξετάσεις (CRP – Γεν. αίματος, αντιπυρηνικά αντισώματα – αντισώματα έναντι του DNA - ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων) που κάνουν διάγνωση της νόσου αλλά καθορίζουν και το στάδιο της νόσου.
Θεραπεία λύκου
Ριζική θεραπεία δεν υπάρχει. Η φαρμακευτική προσπάθεια είναι να μειωθεί η φλεγμονή και να μειωθεί – καταπιεσθεί η ανώμαλη υπερλειτουργία του ανοσολογικού συστήματος. Συνήθη αναλγητικά φάρμακα χρησιμοποιούνται κατά της φλεγμονής και των μυϊκών και αρθρικών πόνων Επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί ανθελονοσιακά φάρμακα (φάρμακα κατά της ελονοσίας), κορτιζόνη - ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που μειώνουν την υπερεργία του ανοσολογικού συστήματος.
Προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνει ο άρρωστους που εμφανίζει οιαδήποτε μορφή λύκου
-
Αποφυγή ηλιοθεραπείας (κυρίως τις μεσημβρινές ώρες)
-
Υπέρμετρο stress – κόπωση να αποφεύγονται
-
Κακή περιποίηση, υγιεινή συντήρηση δοντιών Αποφυγή γενικών φλεγμονών που μπορεί να επιδεινώσουν τη νόσο (τακτικοί εμβολιασμοί – ιατρική τακτή παρακολούθηση)
-
Επίσκεψη στο γιατρό τουλάχιστον κάθε 6 μήνες
Κύηση και Σ.Ε.Λ.
Η γονιμότητα δεν επηρεάζεται ούτε στους άνδρες ούτε στις γυναίκες που πάσχουν από Σ.Ε.Λ. Οπωσδήποτε οι κίνδυνοι αποβολής του εμβρύου είναι αυξημένοι 2 έως 3 φορές στις έγκυες γυναίκες με Σ.Ε.Λ. Η αποβολή και νέκρωση του εμβρύου είναι μεγαλύτερη όταν ο Σ.Ε.Λ. βρίσκεται σε έξαρση, όταν ο Σ.Ε.Λ. συνοδεύεται από αντισώματα αντιφωσφολιπιδικά και υφίσταται προσβολή των νεφρών. Γενικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο λύκος δεν χειροτερεύει.