Skip to main content

ΜΕΛΑΝΙΖΟΥΣΑ ΑΚΑΝΘΩΣΗ (Μ.Α.)

| Γενικά Θέματα

Acanthosis Nigricans

Η ΜΑ είναι δερματοπάθεια η οποία χαρακτηρίζεται από «σαν βελούδο» θηλωματώδεις, καφέ-μαύρες, υπερκερατωτικές πλάκες συνήθως στις παρατριμματικές περιοχές και το λαιμό.

Acanthosis

Εικόνα 1: Μελανίζουσα ακάνθωση στην μασχαλιαία πτυχή ενός ασθενούς. Η υπέρχρωση και η λεπτή βελούδινη όψη του δέρματος μπορούν να εκτιμηθούν εύκολα.

Η ΜΑ συνδέεται με κακοήθεια. Επίσης η σύνδεση της με την παχυσαρκία (παχύσαρκοι με Μ.Α. με σωματικό βάρος 200% του σωστού σωματικού βάρους τους) του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, την αντίσταση στην ινσουλίνη, το Σ.Δ.2 (μάλιστα η Μ.Α. μπορεί να προηγείται την εμφάνισης Σ.Δ.) της ακρομεγαλίας, του συνδρόμου Cushing, αποτελούν στοιχεία τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση ης υποκείμενης νόσου στα άτομα με Μ.Α.

Συχνότητα 7,1% - συνύπαρξη Μ.Α. και νεοπλασιών : α) αδενοκαρκινώματα του γαστρεντερικού συστήματος (ειδικά γαστρικού καρκίνου με ποσοστό 55 – 61% των περιπτώσεων Μ.Α.).

Ποσοστό 61,3% της Μ.Α. διαγιγνώσκονται ταυτόχρονα με την εκδήλωση της νεοπλασίας στο 17,6% προηγοείται η Μ.Α. της νεοπλασίας.

Η Μ.Α. εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με σκούρο χρώμα δέρματος. Έτσι η λευκοί εμφανίζουν Μ.Α. μικρότερη του 1% - Λατίνοι 5,5% και αφροαμερικάνοι 13,3%.

Η Μ.Α. στα παιδιά 99% εμφανίζεται στο λαιμό και 73%, εμφανίζεται επίσης στη μασχάλη.

Άλλες θέσεις εμφάνισης Μ.Α. είναι βλέφαρα, χείλη, αιδοίο, ομφαλός, περιθηλαία άλως των μαστών, κάτωθεν των μαστών, περιοχές κάμψης στη βουβωνική χώρα, γόνατα και αγκώνες.

Η Μ.Α. συνήθως είναι ασυμπτωματική, αλλά μπορεί να είναι επώδυνη, κνησμώδης, δύσοσμη, εμβρεγμένη.

Η Μ.Α. θεωρείται καλοήθης όταν εμφανίζεται στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

 

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Ερωτήματα Αναγνωστών

Παρακαλούμε συμπληρώστε στη φόρμα το ερώτημα σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.