ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Ο αλκοολισμός όπως και η χρήση εξαρτηματικών ουσιών αποτελεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο συνεχώς αυξάνεται σε παγκόσμια κλίμακα.
Η κατάχρηση αλκοόλης υπολογίζεται σε ποσοστό 18% στις ΗΠΑ ενώ η εξάρτηση από το αλκοόλ φτάνει στο 13%.
Τα παραπάνω ποσοστά είναι υψηλότερα στους άνδρες, λευκής φυλής, νεαράς ηλικίας και ανύπαντρους (2/3 των φοιτητών ανωτέρας παιδείας είναι συστηματικοί χρήστες αλκοόλης) και αναφέρεται σαν αιτία της κατάχρησης αυτής :
1. Διαταραχές προσωπικότητας.
2. Stress και αγωνία για την μελλοντική τους πορεία.
3. Προβληματικές κοινωνικές και ετερόφυλες σχέσεις.
Η διάγνωση και θεραπεία του αλκοολισμού δεν είναι πάντα εύκολη και αυτό αποδίδεται κυρίως στην άρνηση παραδοχής, άρνηση συνεργασίας και γενικά στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού ή της κατάχρησης εξαρτηματικών ουσιών σαν «κοινωνικού ταμπού».
Ο αλκοολισμός εμφανίζεται σε ποσοστό 5% - 10% στους Ευρωπαϊκούς λαούς.
Στις ΗΠΑ ο αλκοολισμός αποτελεί την 3η αιτία θανάτου (μετά το κάπνισμα και την παχυσαρκία), την 4η αιτία θανάτου στις ηλικίες 25 – 65 ετών.
Η αλόγιστη χρήση αλκοόλης εκτός από τις βλάβες των οργάνων (ήπαρ – καρδιά – αγγεία).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΤΑ
10 – 12% κρασί
3 – 5% μπύρα
40 – 50% σκληρά ποτά
Το ποτό προκαλεί και επιταχύνει και ευνοεί επίσης της εξέλιξη άλλης υπάρχουσας ηπατικής νόσου (π.χ. χρόνια ιογενής ηπατίτιδα) όπως και την επιτάχυνση ανάπτυξης καρκίνου ήπατος.
Σαν ΜΕΤΡΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ που ισούται με 20gr αιθανόλης (δηλαδή 2 ποτά στον άνδρα) αντιστοιχούν 1 ποτό = 10gr αντιστοιχούν στην γυναίκα.
1 ποτό αντιστοιχεί
250mL Μπύρα
100mL κρασί
30mL βότκα
Οι γυναίκες που κάνουν κατάχρηση αλκοόλης νοσούν 10 χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες.
Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΛΚΟΟΛ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ αλκοολικής ηπατίτιδας.
Βέβαια εδώ πρέπει να υπολογισθεί και η κατανάλωση αλκοόλης στις κοινωνικές εκδηλώσεις η οποια στην ανάπτυξη της αλκοολικής ηπατοπάθειας.
ΠΑΝΤΩΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 10% - 35% ΠΟΥ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΑΛΚΟΟΛΗ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΗΠΑΤΙΚΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ (Ηπατίτιδα) και ΝΕΚΡΩΣΗ (Στεατοηπατίτιδα).
Ποσοστό 8% - 20% από τα άτομα αυτά εμφανίζουν αλκοολική κίρρωση στην οποία συμμετέχουν περιβαλλοντικοί και γεννετικοί παράγοντες.
Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ