ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΚΝΗΣΜΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ (Χ.Ν.Α.)
Η ΧΝΑ χωρίζεται σε 5 στάδια ανάλογα με το βαθμό σπειραματικής διήθησης του νεφρού (glomenular filtration rate).
Η ΧΝΑ εμφανίζεται 4 φορές περισσότερο στο Αφρινοαμερικανική παρά στην Καυκάσια φυλή και προσβάλλει συχνότερα τα ανδρικό φύλο.
Συχνότητα αυτής 1700/εκατομμύρια ετησίως.
Χαρακτηριστικά η ΧΝΑ προσβάλλει όλα τα συστήματα εκτός από το ουροποιητικό όπως :
-
Καρδιαγγειακό σύστημα
-
Ερειστικό σύστημα
-
Κ.Ν.Σ. (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα)
-
Αιμοποιητικό σύστημα
-
Ανοσολογικό σύστημα.
Ο γενικευμένος κνησμός συνοδεύει την ΧΝΑ και εμφανίζεται συνήθως στα άτομα τα οποία κάνουν νεφροκάρθαση (για αντιμετώπιση ΧΝΑ).
Ονομάζεται «ουραιμικός κνησμός» αν και ο κνησμός δεν οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση της ουρίας αίματος, διότι δεν εμφανίζεται στην οξεία νεφρική ανεπάρκεια παρά τις αυξημένες τιμές ουρίας που υπάρχουν σε αυτήν.
Δεν ενοχοποιείται ούτε η αυξημένη τιμή ουρίας ή κρεατινίνη της ΧΝΑ. Ο κνησμός της ΧΝΑ έχει αποδοθεί σε αυξημένα ποσά ισταμίνης που βρίσκεται σε άτομα με ΧΝΑ υπό νεφροκάθαρση.
Η αύξηση της παραθορμόνης (ορμόνη Παραρυθεοειδών αδένων) που είναι αυξημένη στην ΧΝΑ έχει ενοχοποιηθεί για τον κνησμό της ΧΝΑ.
Επίσης οι αυξημένες τιμές ιόντων [Ca (ασβέστιο) - Mg (Μαγνήσιο) - P (Φώσφορος) φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του κνησμού της ΧΝΑ.
Επίσης αυξημένα ποσά των παραπάνω ιόντων έχουν βρεθεί επίσης στο δέρμα ων ασθενών ΧΝΑ.
Η ξηρότητα του δέρματος που χαρακτηρίζει τη ΧΝΑ όπως τα αυξημένα ποσά χολικών αλάτων, αυξημένα ποσά Βιταμίνης Α στην επιδερμίδα των ασθενών με ΧΝΑ, όπως και αύξηση της σεροτονίνης (ειδικά η σεροτονίνη συμμετέχει μεταβίβαση του πόνου και θεωρείται σημαντικός παράγοντας πρόκλησης του κνησμού).
Στην εμφάνιση επίσης του κνησμού της ΧΝΑ συμμετέχει και η περιφερική νευροπάθεια που εμφανίζεται στη ΧΝΑ.
Ανοσολογική προσέγγιση αιτιών του κνησμού της ΧΝΑ αναφέρει ότι υφίσταται μία υπερεργία του ενεργοποιημένου τύπου 1 βοηθητικών κυττάρων, τα οποία εκκρίνουν ιντερλευκίνη 2.
Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ