Skip to main content

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο- Πρόληψη και Αντιμετώπιση

| Κυκλοφορικό
Ορισμός Αγγειακού Εγκεφαλικού επεισοδίου Είναι μία αιφνίδια διαταραχή της αιμάτωσης του εγκεφάλου (αιμορραγία, θρόμβωση ή σπασμός αγγείου).
Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από 2 παράγοντες:
  • την περιοχή στη οποία έγινε η βλάβη και

  • την έκταση της βλάβης.

1. Ισχαιμικά επεισόδια

Θρομβωτικό: σε μία εγκεφαλική αρτηρία δημιουργείται ένας θρόμβος ο οποίος προκαλεί απόφραξη.

Εμβολικό: το επεισόδιο έχει προκληθεί από ένα «έμβολο». Τα έμβολα που σχηματίζονται στην καρδιά μπορεί να οφείλονται:

A. σε ένα προηγούμενο καρδιακό επεισόδιο,

B. σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού,

Γ. σε πρόβλημα σε κάποια από τις καρδιακές βαλβίδες.

Μικροέμφρακτο: πρόκειται για μία μικρή, σε έκταση, βλάβη η οποία οφείλεται σε ανεπαρκή παροχή αίματος από μικρές αρτηρίες που βρίσκονται βαθιά στον εγκέφαλο.

2. Αιμορραγικά επεισόδια

Γενικά χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

Ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες: η αιμορραγία εντοπίζεται μέσα στον ίδιο τον εγκέφαλο.

Υπαραχνοειδείς αιμορραγίες: παρουσιάζεται αιμορραγία στον χώρο ο οποίος περιβάλει τον εγκέφαλο. Προειδοποιητικά σημεία Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι δυνατό να συμβεί εντελώς απροειδοποίητα και ξαφνικά. Υπάρχουν όμως φορές που κάποια συμπτώματα νωρίτερα μπορεί να προειδοποιούν.

Μερικά τέτοια σημεία είναι:

Διαταραχές από τα μάτια: μαύρισμα ή θόλωση της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ένα αίσθημα μουδιάσματος ή αδυναμίας σε ένα χέρι ή πόδι που διαρκεί για κάποια λεπτά ή περισσότερο, ένα σύντομο χρονικό διάστημα λεπτών με αδυναμία κίνησης σε ένα άκρο ή στο χέρι και πόδι της μιας πλευράς του σώματος.

Διαταραχές της ομιλίας (μπερδεμένες ή ασυνάρτητες λέξεις) που διαρκούν για λίγα λεπτά.

Επεισόδια ζάλης με αιφνίδια πτώση στο έδαφος. Τέτοια σύντομα επεισόδια τα οποία παρέρχονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες (μέχρι 24) και χαρακτηρίζονται ως παροδικά εγκεφαλικά επεισόδια. Παράγοντες Κινδύνου Ορισμένα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, αυτά είναι:

  • Άτομα προχωρημένης ηλικίας
  • Άνδρες
  • Διαβητικοί
  • Άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου
Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να συμβεί εγκεφαλικό επεισόδιο και μπορούν να αντιμετωπιστούν είναι:
  • η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων
  • η αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • τα αυξημένα λιπίδια στο αίμα
  • το σάκχαρο
  • το κάπνισμα
  • η παχυσαρκία
  • επεισόδια άπνοιας στον ύπνο
Συμπτώματα Αγγειακού – Εγκεφαλικού Επεισοδίου Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:
  • Μούδιασμα, αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του σώματος. Αυτό μπορεί να αφορά το χέρι, το πόδι, την μία πλευρά του προσώπου ή και όλα μαζί. Η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου ελέγχει την αριστερή πλευρά του σώματος.
  • Προβλήματα στην επικοινωνία. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας δυσκολίας στην ομιλία ή αδυναμία στη σωστή κατανόηση αυτών που λέγονται.
  • Δυσκολία στην κατανόηση
Άλλα συμπτώματα τα οποία είναι δυνατό να συμβούν είναι:
  • Διαταραχές στην όραση
  • Δυσκολίες στο περπάτημα
  • Αιφνίδια δυσκολία στη μνήμη και στη συγκέντρωση
  • Ελάττωση της αντίληψης
  • Έναρξη ασυνήθιστα έντονου πονοκεφάλου.
Θεραπεία – Αντιμετώπιση Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου Η θεραπεία ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να είναι
  • Συντηρητική-Φαρμακευτική και / ή
  • Χειρουργική

1. Συντηρητική-Φαρμακευτική θεραπεία:

Άμεση: ο επισκέπτης υγείας και κάθε επαγγελματίας υγείας πρέπει να μάθει την πάθηση του αρρώστου, καθώς και τα φάρμακα που παίρνει. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καθησυχάσει τον ασθενή και να τον τοποθετήσει σε μισοκαθιστή θέση με το κεφάλι πλάγια, για να βγαίνει το σάλιο απ' το στόμα. Χαλαρώνει τα ρούχα και φροντίζει για την διακομιδή του. Μερικά βαριά εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούν διακοπή της αναπνοής και της κυκλοφορίας του αίματος. Ελέγχει αν ο άρρωστος έχει αναπνοή και σφυγμό. Αν δεν έχει, πρέπει να εφαρμοστεί καρδιοαναπνευστική επαναφορά όπως φιλί της ζωής και μαλάξεις στην καρδιά. Όλοι οι άρρωστοι με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να μεταφέρονται σε νοσοκομείο (παθολογικό ή νευρολογικό τμήμα).

Φαρμακευτική θεραπεία: υπάρχουν ειδικά φάρμακα που διαλύουν τους θρόμβους και μπορούν να αποκαταστήσουν σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων τη ροή του αίματος στο αγγείο που έχει κλείσει, αυτά λέγονται θρομβολυτικά.

2. Χειρουργική θεραπεία:

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει μόνο σε κάποια από τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια. Στα ισχαιμικά επεισόδια δε γίνεται επέμβαση εκτός από πολύ περιορισμένες ειδικές σοβαρές περιπτώσεις. Με την ελαχιστοποίηση των παραγόντων κινδύνου η εξέλιξη της ασθένειας μπορεί να επιβραδυνθεί ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ασθενών που θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση. Μετανοσοκομειακή Παρακολούθηση του ασθενούς Η μετανοσοκομειακή παρακολούθηση έχει δύο στόχους:

A. την αποκατάσταση του ασθενούς και

B. τη μείωση των πιθανοτήτων για ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Α. Αποκατάσταση του ασθενούς:Η αποκατάσταση του ασθενούς στηρίζεται στη βοήθειά του από τον ίδιο του τον εαυτό, εάν είναι σε θέση, αλλιώς την αποκατάστασή του αναλαμβάνουν οι συγγενείς του σε συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας). Η αποκατάσταση δεν καθορίζεται από συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Γι’ αυτό πρέπει να υποστηρίζεται ψυχολογικά ανά πάσα στιγμή για να μην υποτροπιάσει.
Β. Μείωση των πιθανοτήτων για ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο: ...Αρτηριακή Πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αναφέρεται ως υπέρταση, είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για όλους τους τύπους των εγκεφαλικών επεισοδίων. Η σωστή ρύθμιση της πίεσης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα μειώσουν τον κίνδυνο για ένα νέο επεισόδιο. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης του εγκεφαλικού, ή και των πρώτων ημερών μετά από αυτό, η πίεση πολλές φορές ανεβαίνει ως φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού γι’ αυτό οι γιατροί αποφεύγουν να την κατεβάσουν. Αυτό όμως αφορά την περίοδο της «οξείας φάσης». Σημασία έχει η σωστή ρύθμιση της πίεσης στη συνέχεια, συνήθως δηλαδή μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Σάκχαρο: Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό είναι μεγαλύτερος. Είναι σημαντική η σωστή ρύθμιση του σακχάρου με ειδικές οδηγίες . Καρδιοπάθειες: Ασθενείς με ιστορικό καρδιολογικών προβλημάτων έχουν έναν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο . Συνιστάται τακτικός έλεγχος από καρδιολόγο.

Κάπνισμα: Θεωρείται ότι οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και μάλιστα ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος αν έχουν συγχρόνως πρόβλημα αρτηριακής υπέρτασης.

Αλκοόλ: Η μεγάλη κατανάλωση οινοπνευματωδών μπορεί να σχετίζεται και με υψηλή αρτηριακή πίεση και επομένως είναι σημαντικό ο περιορισμός σε λογικά όρια. Οι πολύ «βαρείς πότες» θα πρέπει να σταματήσουν να πίνουν εντελώς.

Άσκηση: Η τακτική φυσική άσκηση ελαττώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Σωματικό Βάρος: Σωματικό βάρος μεγαλύτερο από το κανονικό σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Δίαιτα: Μεγάλη κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση . Υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα επίσης μπορεί να οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Πρόληψη – Πρόγνωση Αφού πριν από τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια εμφανίζονται προειδοποιητικά σημεία, η έγκαιρη αναγνώριση είναι και το πρώτο βήμα για την πρόληψη. Μόλις εμφανιστεί κάποιο από τα προειδοποιητικά σημεία πρέπει να ειδοποιηθεί ο γιατρός. Με τον τρόπο αυτό μειώνετε η πιθανότητα να εμφανιστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Δεν μπορούμε να προλάβουμε εντελώς την εμφάνιση της αρτηριοσκλήρωσης ή να αλλάξουμε το ρόλο της κληρονομικότητας στην εξέλιξη της. Παρόλα αυτά πολλοί προδιαθεσικοί παράγοντες μπορούν να ελεγχθούν με την επανεκτίμηση του τρόπου ζωής μας και κάνοντας ορισμένες απαραίτητες αλλαγές.

Κάπνισμα: Ο καπνός προκαλεί αγγειοσύσπαση των αγγείων πράγμα που μειώνει τη ροή του αίματος. Έτσι κάθε προσπάθεια πρέπει να γίνει για να σταματήσει το κάπνισμα.

Γυμναστική εξάσκηση: Οι γυμναστικές ασκήσεις βελτιώνουν την παράπλευρη κυκλοφορία. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα και να αρχίσουν ένα πρόγραμμα φυσικών ασκήσεων καθοδηγούμενοι από το γιατρό τους.

Υπέρταση και Διαβήτης: Αν κάποιος έχει υπέρταση και δεν έχει καταφέρει να τη διορθώσει με υγιεινή διατροφή, άσκηση και μείωση του βάρους σώματος, τότε θα πρέπει να πάρει αντιϋπερτασικά φάρμακα. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα πρόληψης του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Κάποια από αυτά είναι:

  • Υποχοληστεριναιμικά φάρμακα
  • Αντιπηκτικά φάρμακα
  • Ασπιρίνη

Ερωτήματα Αναγνωστών

Παρακαλούμε συμπληρώστε στη φόρμα το ερώτημα σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.