Ρευματολογία

Ινομυαλγία (ΙΝΜΑ)

Νόσος του μυοσκελετικού συστήματος (δεν προσβάλλει τις αρθρώσεις) άγνωστης αιτίας. Χαρακτηρίζεται από επώδυνη ευαισθησία, δυσκαμψία των μυών και γειτονικών μαλακών μορίων. Κάθε ινομυώδης ιστός μπορεί να εμφανίσει τη νόσο αλλά η νόσος εντοπίζεται στην ινιακή χώρα, λαιμό, ώμους, θώρακα, κατώτερο μέρος σπονδυλικής στήλης, μηρούς.

Η ΙΝΜΑ προσβάλλει κυρίως γυναίκες 20-50 ετών. Η συχνότητά της στο γενικό πληθυσμό είναι 3-10%. Μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά και άντρες. Το αίτιο της ΙΝΜΑ παραμένει άγνωστο. Έχουν ενοχοποιηθεί διαταραχές του ύπνου, συγκινησιακό «stress», ιογενείς λοιμώξεις. Τα συμπτώματα της ΙΝΜΑ επιδεινώνονται από τραύμα, παραμονή σε υγρό ή κρύο περιβάλλον. Τα άτομα που πάσχουν από ΙΝΜΑ εμφανίζουν προσωπικότητα καταθλιπτικού τύπου με αγωνίες, άγχη, κόπωση ψυχική και σωματική. Επίσης πολλές φορές τα άτομα με ΙΝΜΑ εμφανίζουν ευερέθιστο έντερο, κεφαλαλγία εκ τάσεως.
Κλινική εικόνα Ινομυαλγίας (ΙΝΜΑ)
Μπορεί να εμφανίσει πρωινή δυσκαμψία, πόνους κατά την ενεργητική κίνηση των προσβληθέντων αρθρώσεων – μυϊκών περιοχών. Διάγνωση ινομυαλγίας Κριτήρια για διάγνωση νόσου:

1Να προκαλείται πόνος κατά την ψηλάφηση τουλάχιστον στα 11 από τα 18 σημεία που σημειώνονται με κουκίδες στο σκίτσο. Η πίεση που προκαλεί πόνο γίνεται με πιεστική δύναμη περίπου 4Kgr.

2Χρονική διάρκεια διάχυτων πόνων τουλάχιστον 3 μηνών.

Πριν γίνει η τελική διάγνωση ΙΝΜΣ πρέπει να αποκλειστούν με εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις ασθένειες που δίνουν παρόμοια συμπτώματα, όπως είναι ρευματικά νοσήματα, κυρίως ρευματοειδής αρθρίτιδα, παθήσεις θυρεοειδούς, ηπατίτιδα. Θεραπεία: Κατάλληλες ασκήσεις, ψυχική ηρεμία, θεραπεία κατάθλιψης.