Αιματολογία

ΑΝΘΡΩΠΕΙΟΣ ΑΝΟΣΟΣΦΑΙΡΙΝΗ-HUMAN IMMUNE GLOBALIN (AGG)

H AGG αποτελεί διάλυμα συμπυκνωμένων αντισωμάτων, το οποίο παρασκευάζεται από πλάσμα υγιών φυσιολογικών ατόμων.

Αποτελείται κυρίως από IgG (ανοσοσφαιρίνη G) αλλά μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες (ίχνη) ανοσοσφαιρίνης Α (IgA), ανοσοσφαιρίνης Μ (IgM) όπως και άλλες πρωτεΐνες του πλάσματος.

Το διάλυμα το οποίο χορηγείται για τη δημιουργία παθητικής ανοσοποίησης μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να περιέχει λοιμογόνους ιούς (π.χ. ηπατίτιδα Β – C – HIV).

Το διάλυμα παραμένει σταθερό σε θερμοκρασία 4oC για πολλούς μήνες και χορηγείται ενδομυϊκά.

Η μέγιστη συγκέντρωση αντισωμάτων (αντισωματική απάντηση) εμφανίζεται μετά από 48 ώρες, από τη χορήγηση του διαλύματος και έτσι η ΑΑΑΙ/IG πρέπει να χορηγείται όσον το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο χρόνος ημίσειας ζωής της ανοσοσφαιρίνης G (IG) στην κυκλοφορία είναι περίπου 3 εβδομάδες.

Η IG χορηγείται επίσης για προφύλαξη στην ηπατίτιδα Α, σε ανοσοανεπάρκειες – ανεμοευλογιά (όταν δεν υπάρχει η ειδική ανοσοσφαιρίνη κατά του ιού έρπητος ζωστήρος – ανεμοευλογιάς – Varicella – Zoster Immune Globulin VZIG) και στην ερυθρά κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΑΝΘΡΩΠΕΙΟΣ ΑΝΟΣΟΣΦΑΙΡΙΝΗ G
(IVIG – Human Immune Globalin G)

H IVIG είναι σκεύασμα ανοσοσφαιρίνης το οποίο χορηγείται ενδοφλέβια σαν θεραπεία κυρίως σε ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια, σε άτομα υπό ανοσοκαταστολή, σε μεταμοσχευθέντες αλλά και για την πρόληψη σοβαρών μικροβιακών, ιογενών λοιμώξεων, σε αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.

Ειδικά το σκεύασμα IVIG σε συνδυασμό με την ασπιρίνη, αποτελεί την θεραπεία των παιδιών με νόσο Kavasaki (κυρίως στις πρώτες 10 μέρες από τη διάγνωση της νόσου για την αποτροπή σχηματισμού ανευρυσμάτων των στεφανιαίων).

Η IVIG δίδεται σαν θεραπεία της ιδιοπαθούς θρομβοπενικής πορφύρας του συνδρόμου Guillain – Bavve, στους ασθενείς με χαμηλές γ-σφαιρίνες, σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, που προέρχονται από λεμφοκυτταρική λευχαιμία Β κυττάρων (βλέπε Πίνακα 1).

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

  • Νόσος Kavasaki
  • HIV λοίμωξη σε παιδιά
  • Χρόνια εκ Β-κυττάρων λεμφοκυτταρική λευχαιμία
  • Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες
  • Αυτοάνοση θρομβοπενική Προσφύρα
  • Πρόληψη της απόρριψης μοσχεύματος σε μεταμοσχεύσεις

Η χορήγηση σκευασμάτος IVIG που περιέχει στην
σύνθεση του ΣΑΚΧΑΡΟΖΗ μπορεί να προκαλέσει οξεία
νεφρική ανεπάρκεια, με θανατηφόρα κατάληξη (ποσοστό 10%).

ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ IVIG ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΥΔΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ IVIG.

Η IVIG ή ένα ειδικό μονοκλωνικό αντίσωμα κατά RSV (συγκιτιώδης ιός αναπνευστικού) έχουν κυκλοφορήσει για την πρόληψη του RSV στα παιδιά ηλικίας < 24 μηνών τα οποία εμφανίζουν βρογχοπνευμονική δυσπλασία ή ιστορικό πρόωρης γέννησης < 35 εβδομάδες κύηση.

Οι παρενέργειες IVIG είναι σπάνιες.

Μπορεί να προκληθούν – πυρετός – ρίγη – πονοκέφαλος – λιποθυμία – ναυτία – εμετοί – βήχας (γενικά αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις) όπως και υπερφόρτωση κυκλοφορικού συστήματος.

ΥΠΟΔΟΡΙΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΑΝΟΣΟΣΦΑΙΡΙΝΗΣ IgG
Subcutanens immune globulin

Δεξαμενές πλάσματος από πολλούς δότες παράγουν την σφαιρίνη αυτή. Χρήση αυτής για εξωνοσοκομειακή χρήση σε άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκεια.

Στα σημεία ένεσης, χορήγησης του σκευάσματος εμφανίζονται τοπικές αντιδράσεις, αλλά σπάνιες είναι οι συστηματικές (ρίγος, πυρετός) και πολύ λιγότερες από τις παρενέργειες της

ΥΠΕΡΑΝΟΣΗ ΣΦΑΙΡΙΝΗ
Hyperimmune globulin

Παρασκευάζεται :
1. Από πλάσμα ανθρώπων που εμφανίζουν υψηλούς τίτλους αντισωμάτων κατά ειδικών, ωρισμένων μικροβίων ή αντιγόνων, και οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο πλήρους ανάρρωσης από τα νοσήματα αυτά.
2. Από εθελοντές οι οποίοι έχουν υποστεί «τεχνητή» ανοσοποίηση.

Υπεράνοσες σφαιρίνες έχουν κυκλοφορήσει, για :
1. Ηπατίτιδα Β
2. Κυτταρομεγαλοϊούς
3. Ιούς κυτταροπλασματικών εγκλείστων (RSV)
4. Τέτανο
5. Πανούκλα
6. Έρπητα – ανεμοβλογιάς – ζωστήρα.

Η χορήγηση είναι επώδυνη και φαινόμενα αναφυλαξίας παρατηρούνται.


Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ